Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 22 stycznia 2018

Zupa krem z brukselki

 


  • 400 g brukselki (3-4 sztuki zostawić)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na maśle w garnku. Do garnka dodać pokrojone ziamniaki oraz brukselkę, wlać bulion, gotować przez około 15 minut. W tym czasie na suchej patelni dodać pokrojony bekon, smażyć aż wytopi się tłuszcz. Pod konec smażenia dodać listki obrane z odłożonej brukselki i smażyć przez 2-3 minuty. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę rozlać do miseczek, rozłożyć bekon z podsmażonymi listkami brukselki.

Czerwony barszcz z wołowiną

 



 

  • 4 średnie buraczki
  • 250 g wołowiny
  • 100 g szynki (opcjonalnie)
  • włoszczyzna:marchew, pietruszka, seler, por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • mała miseczka poszatkowanej białej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Wołowinę pokroić w cienkie paski lub w małą kostkę. Cebulę i czosnek pokroić, zeszlić na maśle, dodać wołowinę i szynkę, podsmażyć. Włoszczyznę, ziemniaki, buraczki, obrać umyć, pokroić na w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, wlać bulion, dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym 1 godzinę. Barszcz doprawić do smaku, podajemy na talerzach robiąc kleks z kwaśnej śmietany i posypując natką pietruszki.

piątek, 19 stycznia 2018

Pofałdowany chleb

 


  • 600  g mąki
  • 300 g letniej wody
  • 50 ml oliwy
  • 40 g drodży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Masło ziołowe:

  • 120 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 gałązki bazylii
  • 4 fałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Drodże, woda, cukier połączyć trzepaczką i odstawić na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę, sól, wlać oliwę, oraz rozczyn z drodży. Ciasto dokładnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm.

Torownicę o ø 26 wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczjąc papier na zewnątrz, zpiąć obręcz (podczas piczenia będzie się wydobywać masło).

Czosnek, cebulę, listki bazylii i natki drobno posiakać. Połączyć z masłem i salą. Ziołowe masło rozmarować na drodżowym kwadracie. Kwadrat pociąć na 5 cm paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę ( WWWW ), i umieścić każdy ciasno obok siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200ºC, włożyć chlebek i piec przez 25-30 minut. Podajemy ciepły lub zimny np, z dipami, pastami. Smacznego.


Tagi: bazylia
20:25, ginam35 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »

Pasta z fetą

 


 

  • 200 g sera feta
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • około 12 czarnych oliwek bez pestki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta rozmarynu, cukru i soli do smaku

Czosnek, oliwki przełożyć do stojącego blendera lub Thermomix, zmiksować przez 8 sekund, poziom 5. Następnie dodać ser feta, masło, śmietanę, koncentrat pomidorowy, oregano, rozmaryn, cukier i sól. Zmiksować ponownie przez kilkanaście sekund. Schłodzić. Podajemy z pieczywem, krakersami.

 

 

Dip z jogurtu z kolendrą

 


 

  • połowa papryczki chili lub w całości (kwestia smaku)
  • mała cebula
  • kikanaście gałązek kolendry
  • 500 g gęstego jogurtu greckiego lub chudego twarożku
  • 100 g majonezu
  • sól, biały pieprz do smaku

Papryczkę chili przekroić wzdłuż, pozbawić ziaren, włożyć do stojącego blendera, dodać obraną przepołowioną cebulę i listki kolendry. Zmiksować. Przełożyć do naczynia, dodać jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać dokładnie. Podajemy z bagietką, ciabattą, bądż z warzywami.

Tagi: kolendra
18:33, ginam35 , Dip
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 stycznia 2018

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

 


 

  • 600 g wędzonych żeberek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 grzybki suszone
  • 2,5 litra wody
  • 1 średnia  marchewka
  • 3 ziemniaki
  • kawałek kiełbasy np, wiejskiej
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać  liście laurowe i ziele angielskie. Posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obrane ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać pod koniec gotowania żeberek. Gotować jeszcze przez 15 minut. Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Gotować przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrojoną kiełbasę, przesmażyć. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić, dodać do gotującej się zupy, doprawić kminkiem, majerankiem solą i pieprzem. Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki.

Tarta z hokkaido i mięsem

 


 

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 50 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • około 350 g dyni hokkaido
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków bazylii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka do dekoracji

Mąkę przenną  przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki,  wodę, jajka, wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut. Hokkaido pozbawione ziaren pokroić kostkę. 

Formę do tarty o wymiarach 26-28 cm ø, posmarować masłem. Ciastem wyłożyć dno oraz boki formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć zpiekarnika. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i krótko smażyć, następnie dodać hokkaido, majeranek, koncentrat pomidorowy paprykę w proszku, sól oraz pieprz do smaku, smażyć przez minutę. Zawartość patelni przełożyć na ciasto. Jajka, mleko i pokrojone listki bazylii roztrzepać trzepaczką i wylać na tartę. Na wierzchu zrobić kleksy z śmietany lub jogurtu. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec przez około 30 minut.

wtorek, 16 stycznia 2018

Ekspresowa sałatka

 


 

  •  ananas w puszce 580 ml
  • 200 g szynki konserwowej z indyka
  • 200 g sera gouda w kawałku
  • połowa pora
  • słoik kiełków soi
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ananasa pokroić na mniejsze kawałki jeśli był w plastrach, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Por drobno pokroić, kiełki soi odsączyć na sitku. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego.

Kurczak w sosie imbirowo jogurtowym z cukinią

 


 

  • 30 g korzenia imbiru
  • 500g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • połowa papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek swieżej kolendry
  • 1 1,2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżka curry
  • 1,2 łyżeczki kurkumy
  • 1,2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  • 3 łyżki oliwy

Mięso i cukinię pokroić w kostkę. Chili, imbir, czosnek, cebulę drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, doać czosnek, cebulę, imbir zeszklić. Następnie dodać curry, kolendrę w proszku, kurkumę, kumin, podsmażyć przez minutę. Dodać pozostałe składniki: jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, posiekaną koledrę. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podajemy z ryżem basmati. 

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Torcik piernikowo-serowy

 


Masa serowa
  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g sera mascarpone lub twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
Masa piernikowa
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
Powidła:
  • słoiczek powideł śliwkowych 290 g
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego lub innego alkoholu (lub soku pomarańczowego)
Dekoracja:
  • reszta mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • orzechy włoskie



Masa serowa
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Do miski włożyć ser razem z mascarpone i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i mlekiem skondensowanym. Dodać jajka i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Masa piernikowa
W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, wciąż podgrzewając dodawać kolejno miód, połamaną czekoladę, przyprawę piernikową, kawę zbożową i cynamon. Podgrzewać cały czas mieszjąc do roztopienia się czekolady. Następnie zdjąć garnek z ognia dodać  sodę, mleko i jajko. Wszystko energicznie mieszać łyżką. Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno tortownicy wylać połowę  masy piernikowej, wyrównać łyżką i wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie wymieszać powidła z alkoholem
Wyjąć formę z piekarnika, rozsmarować na wierzchu połowę powideł, następnie wylać  połowę masy serowej, wyrównać i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Ponownie wyjąć formę i delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Po 15 minutach wyjąć  formę z piekarnika i rozsmarować  drugą część powideł, następnie delikatnie wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec ostatnie 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa
W rondelku podgrzać ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym. Rozsmarować po powierzchni sernika i udekorować orzechami.
Źródło: Kwestia Smaku



piątek, 08 grudnia 2017

** Deser świąteczny**

 


 

4 porcje:

  • 120 g ciasteczek korzennych np, spekulatius
  • 100 ml wina do grzania (Glühwein) lub soku wiśniowego z kompotu lub rum wymieszanyz kompotem
  • 700 ml wiśni w kompocie
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, umieścić w dekoracyjnych szklankach, polać winiem lub sokiem. Następnie w szklaneczkach ułożyć odsączone wiśnie. Mascarpone z śmietanką, cukrem, cukrem waniliowym (można też dodać cynamon do smaku), ubić na sztywno przez kilkanaście sekund. Rozłożyć do szklaneczek, posypać cynamonem. Schłodzić.



13:28, ginam35
Link Dodaj komentarz »

Grzane wino


 

  • 1 butelka półwytrawnego czrwonego wina
  • 1 pomarńcza
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5-8 goździków
  • 3 ziarenka kardamonu

Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, pokroić w plastry. Do garnka wlać wino oraz dodać wszystkie składniki, podgrzewać około 5 minut, wino ma być gorące. Uważać aby się nie zagtowało. Rozlać do szklanek i podawać gorące.

piątek, 24 listopada 2017

Francuska zupa cebulowa


 

  • 500 g cebuli
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • bagietka, tarty żółty ser np.Gruyère
  • odrobina gałki muszkatałowej
  • natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła  i wrzucić cebulę. Podsmażyć cebulę na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym wlać  bulion, wino, sól i pieprz. Gotować na umiarkowanym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować ale niecałkowicie na krem  i rozlać na porcje. Na wierzchu położyć po dwa plastry bagietki podsmażone na patelni z żółtym serem. Posypać natką pietruszki.

Smacznego :)

wtorek, 21 listopada 2017

Deser mango lassi z pierniczkami

 


4 porcje

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 dojrzałe mango
  • około 150 g pierniczków
  • 2 łyżi cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mango obrać, oddzielić miąższ od pestki i zmiksować. Jogurt grecki wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pierniczki pokruszyć. W pucharkach lub w efektownych kieliszkach ułożyć warstwami:pokruszone perniczki, jogurt grecki, zmiksowane mango, pierniczki, jogurt grecki, zmiksowane mango. Schłodzić.

poniedziałek, 20 listopada 2017

Pieczone udka kaczki z jabłkami i z żurawiną



  • 4 kacze udka
  • świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • żurawina ze słoiczka lub 4 łyżki mrożonej
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu
Udka przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu (zamarynowałam udka na noc, skrapiając  oliwą). Następnego dnia udka ułożyć skórką do góry formie do pieczenia,  przykryć i piec przez 50 minut w 180º C.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć nasiona i ponacinać nożem od wypukłej strony. Posypać cynamonem.

Po 50 minutach pieczenia zdjąć przykrycie, ułożyć jabłka nacięciem do góry, posypać żurawinę. Udka posmarować roztopionym masłem z miodem i piec przez jeszcze 50 minut bez przykrycia. Gotowe udka  można podać z puree ziemniacznym i gotowaną czerwoną kapustą. 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com

Deser z ciastkami korzennymi

 



4 porcje:

  • około 150 g ciasteczek korzennych spekulatius
  • około 2-3 łyżki likieru cointreau (lub sok pomarańczowy)
  • 1-2 pomarańcze
  • 250 g twarożku na sernki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24% (Schmand) lub greckiego gęstego jogurtu
  • 1 łyżka cukru waniliowgo
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • DEKORACJA: kawałaki pomarańczy, cukier (3 łyżki) skarmelizowany na patelni i wylany  na papier do pieczenia tworząc dowolny kształt, cynamon

Ciasteczka pkruszyć w woreczku foliowym, dodać cynamon i wymieszać. Pomarańczę dokładnie okroić ze skórki i ostrym nożem wyciąć filety. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg połączyć z kwaśną śmietaną, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnymi ruchami. W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: fileciki pomarańczy, masa serowa, pokruszone ciasteczka skropione likierem cointreau, ponownie masa serowa. Kolejność warstw jest dowolna. Na koniec deser posypujemy cynamonem, dekorujemy zastygniętym skarmerlizowanym cukrem i kawałkami pomarańczy.

Tagi: cynamon
20:37, ginam35 , Desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 listopada 2017

Dynia z kurczakiem i pieczarkami

 


  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • około 500 g dyni hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu dowolnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroi na kawałki, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w mące.

Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać głęboką dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Dodać 1 łyżkę masła, włożyć kurczaka, smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, zeszlić, następnie włożyć pieczarki. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, wyłożyć na talerz. Ponownie na tą samą patelnię, włożyć dynię, łyżkę masła, posolić, smażać przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka, wlać gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka.
Dodać śmietanę, pieczarki i natkę pietruszki, gotować bez przykrycia przez ok 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia smaku.com

środa, 08 listopada 2017

Brownie z kremem orzechowym

 



  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 0,5- 1 szklanki cukru
  • 135 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Krem orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka amareto
  • dekoracja: cynamon, orzechy

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz. Do rondelka włożyć masło, dodać kawę, kakao, ekstrakt waniliowy, roztopić na minimalnym ogniu, często mieszjąc. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do roztopienia. W misce roztrzepać jajka z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, ponownie dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C, piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem orzechowy: wszystkie składniki włożyć do miski i ubijać przez około 2 minuty na puszysty krem. Wyłożyć na wystudzone brownie, posypać cynamonem i orzechami.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com

 

niedziela, 05 listopada 2017

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi


  • 4-5 filetów śledziowych w oleju
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklaki pokrojonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do miseczki, dodać koncentrat pomidorowy  wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodać ocet, orzechy, pieprz i dokładnie wymieszać. Filety śledziowe pokroić na kawałki i wymieszać ze wszystkimi składnikami, wlać olej. Przełożyć do słoika, przechowujemy w lodówce.



piątek, 03 listopada 2017

Pyszna zupa z dyni z kurczakiem

 


 

  • około kg dyni hokaido
  • 2 piersi z kurczka
  • 250g pieczarek np. brazowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek, imbir oraz oliwę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Umytą dynię przekroić na pół, usunąć łyżką ziarna, następnie dynię pokroić w kosteczkę, (hokkaido nie obieramy ze skórki). Pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kosteczkę. Do gotującego bulionu dodać dynię, sól, curry oraz pieprz. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie na dobrze rozgrzaną patelnię włożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą,  obsmażyć na wysokim ogniu. Dodać do zupy. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, posypać mąką, zarumienić, po czym wlać śmietanę cały czas mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wsypać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego...

wtorek, 17 października 2017

Pasta kanapkowa- turecka

 


  • 50 g pasty Ajvar
  • 1 ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 100 sera feta

Czosnek, cebulę i natkę zmiksowaać. Doadać pokrojoną fetę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać serek i pastę ajvar, krótko zmiksować do połączenia się składników. Schłodzić. Doskonałe smarowidło do np, ciabatty.

Pasta kanapkowa-włoska

 


 

  • 10 listków bayzlii
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 250 g twarożku
  • sól ziołowa, pieprz

Bazylię i czosnek zmiksować, następnie dodać pokrojone pomidory i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Pasta doskoale nadaje się do surowych warzyw, chleba, bagietki, czy ciabatty.

 

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku



 

wtorek, 26 września 2017

Czekoladowy sernik na zimno z malinami i galaretką


 

  • 160 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 30 g masła
Masa czekoladowa
  • 1 kg gładkiego twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej lub 4 blaty
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g malin
  • 1-2 galaretki malinowe

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciastka dokładnie pokruszyć (w melakserze  lub zawiązanym woreczku foliowym). Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie się połączą. Ciastkami wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm i uklepać.

Twaróg  wymieszać z cukrem. Czekoladę połamać na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona w garnku z gotującą się wodą). Do miski z rozpuszczoną ciepłą czekoladą dodawać po 2-3 łyżki sera cały czas mieszjąc. Masa powinna być gładka.
Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). 
Do żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy czekoladowej i wymieszać. Połączyć z resztą masy czekoladowej. Masę serową
wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki. Po około 1 - 2 godzinach, gdy masa  trochę stężeje, wyłożyć maliny, wylać tężejącą galaretkę. Deser wstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło: kwestia smaku.com





środa, 13 września 2017

 Jajka w sosie musztardowym


3 porcje:

  • 6 jajek
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szklanki mleka
  • około 2-3 łyżki musztardy stołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Jajka ugować na półtwardo. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. W rodlu roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić, posypać mąką zarumienić cały czas mieszając. Następnie wlewać bulion i mleko ciągle mieszając aż powstanie jedolity  sos. Dodać muszardę, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez kilka minut. Do sosu włożyć obrane jajka, w całości lub połówkach. Jajka w sosie musztardowym podajemy z ziemniakam posypując szczypiorkiem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21