Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 13 lutego 2019

Smoothie z jarmużem, jabłkiem, kiwi

 


 

  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • garść jarmużu
  • 1-2 łyżki zmielonego siemia lnianego
  • 3/4 szklanki zimnej wody mineralnej

Nieobrane jabłko pokroić na ćwiardki, kiwi obrać, jarmuż opłukać pod bierzącą wodą.

Wszystki składniki umieścić w blenderze stojącym i dokładnie zmikoswać przez 2 minuty, od razu podawać.

Tagi: jarmuż
22:34, ginam35 , Smoothie
Link Dodaj komentarz »

Zupa meksykańska z batatami, kalafiorem i kurczakiem 


 


  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  •  mały batat
  • 1/4 kalafiora
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% lub mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  •  1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 suszonego oregano, oraz sól i pieprz

Cebulę obrać pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Batata obrać i pokroić równiez na kosteczkę. Do granka włożyć masło, dodać batata, cebulę, czosnek, i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut. Wsypać przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać gorący bulion i zagotować. Do gotującego się wywaru, włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodać różyczki kalafiora. Na koniec  dodać śmietankę. Przed podaniem posypać  kolendrą lub natką.



sobota, 02 lutego 2019

Tajska zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym




 

  • 50g cienkiego makaronu ryżowego 
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki gotowej tajskiej czerwonej pasty curry
  •  podwójna pierś kurczaka
  • mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g pieczarek
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypiorek, świeża kolendra, sok z limonki

Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia. Mięso kurczaka, obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę i pieczarki pokroić w plasterki (małe pieczarki w  ćwiartki).

W garnku rozgrzać olej, podsmażyć pastę curry, dodać pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodać  cebulę i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki i kukurydzę dodać do zupy. Dodać odcedzony i pocięty nożyczkami na mniejsze części makaron, gotować przez ok. 5 minut. Dodać sos rybny, mleko kokosowe, szczypiorek, krótko zagotować. Podajemy w głębokich talerzach, skropić limonką, posypać listkami kolendry.

 



czwartek, 31 stycznia 2019

Omlet z pomidorami i serem feta

 


  • 3 jajka
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 1 łyżka mleka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera owczego feta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek

Jajka wbić do miseczki, dodać wode, mleko, sól i pieprz, pokrojony szczypior, roztrzepać trzepaczką aż masa zacznie się pienić. Na średniej wielkości patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone pomidorki, smażyć przez 1-2 min. Wylać równomienie masę jajeczną po całej patelni. Gdy masa jajeczna  zacznie się ścinać na brzegach  podważyć krańce omleta w  celu spłynięcia reszty masy na patelnię. Na omlet dodać kosteczki pokrojonego sera feta. Następnie przy pomocy talerza wielkości patelni, odwracamy delikatnie omlet na drugą stronę, chwilkę smażymy i podajemy. Omlet powinnien być puszysty, delikatny, wilgotny w środku, należy smażyć nie dłużej jak 3-4 minuty, nie może być przesuszony.

Tagi: omlet
22:43, ginam35 , Śniadanie
Link Dodaj komentarz »

Zupa brokułowa


 

  • 1 brokuł
  • 4 ziemniaki
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 litry bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • kilka zieren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 100 g śmietany creme fraiche
  • szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

W garnku rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną cebulę. Por dobrze umyć, pokroić w plasterki  dodać do cebuli, smażyć chwilę. Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać około 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, przykryć i gotować przez 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Brokuła umyć, odkroić różyczki,  zielone łodyżki pokroić w cienkie plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut bez przykrycia. Na koniec zupę zaprawić  śmietaną cerme fraiche, dodając stopniowo,doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę posypać szczypiorkiem.



wtorek, 29 stycznia 2019

Ślimaczki z ciasta francuskiego


 

 

  • rolka ciasta francuskiego 270g
  • 200g suszonych pomidorów w oleju
  • 3 gałazki rozmarynu
  • 8 plastrów sera raclette (250g)
  • pieprz

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki. Suszone pomidory drobno pokroić, oderwać igiełki rozmarynu od gałązek i drobno posiekać. Piekarnik nagrzać 220°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, ułożyć plastry sera jeden obok drugiego, rozłożyć pokrojone pomidory oraz posypać rozmarynem i pieprzem. Ciasto zwinąć dość ciasto w roladę, pokroić ostrym nożem na 12 plastrów, każdy ułożyć rozcięciem na blaszce. Piec 15 minut. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Pieczone nuggetsy

 


 

  • około 500g filetu piersi z kurczka
  • 50 g roztopionego masła (lub oliwy)
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 200 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy

  • 5-6 łyżek jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku

Sos paprykowy

  • 5-6 łyżek jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
  • 1 łyżka kechupu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Składniki na sos połączyć i wymieszać.

Mięso pokroić na ok. 2,5 cm kawałki, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, dodać roztopione masło i wymieszać.

Płatki zmiksować w melakserze. Do miski wlać mleko, dodać jajko, sól, sporo pieprzu, paprykę w proszku, curry, utrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Kawałki mięsa włożyć do masy i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki mięsa wyjąć z ciasta i pojedyńczo obtaczać w płatkach, układać na blaszce do pieczenia. Piec przez 15 -20minut. Podawać na ciepło z sosami.



 

wtorek, 22 stycznia 2019

Zupa gruzińska- characzo

 


 

  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka tymianku
  • łyżeczka mielonej lub tłuczonej w moździerzu kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 szklanki ryżu
  • natka pietruszki

 Wołowinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kosteczkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć pokrojone mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i całość podsmażyć kilka minut, a następnie przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, kolendrę, tymianek, zmielone orzechy włoskie, pasatę pomidorową, paprykę w proszku, pieprz, sól, ocet winny. Gotować na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. 15 minut przed końcem gotowania dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz ryż. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

 

piątek, 21 grudnia 2018

Kurczak w sosie z suszonych grzybków

 


  • 400 g fileta z kurczka lub indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • garść suszonych grzybków
  • 500 ml bulionu
  • 2-3 łyżki śmietany creme fraiche
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: ugotowana kasza, zielon sałata

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popiepszyć, dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 30 minut. Grzybki namoczyć w wodzie, następnie ugotować w wodzie której się moczyły. Na rozgrzaną mocno patelnię włożyć kawałki kurczka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, zdjać z patelni na talerz. Na tą samą patelnię dodać masło, roztopić, dodać pokrojoną cebulę, oraz posiekany czosnek, zeszklić, dodać odcedzone grzybki, podsmażyć przez kolka minut. Wlać bulion i gotowć przez kilka minut, pod koniec dodać mięso oraz śmietanę creme fraiche. Gdy sos jest zbyt  rzadki, można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3 łyżkami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podajemy z kaszą, zieloną sałatą. Smacznego.


środa, 19 grudnia 2018

Tradycyjna sałatka jarzynowa

 


  • 10 ziemniaków
  • 5-6 marchewek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 korzenie pietruszki
  • 6 jajek
  • 1 jabłko
  • kawałek selera
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki, (posiekany)
  • mały kawałek pora
  • około 5-7 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, śweżo zmielony pieprz

Ziemniaki ugotować u mundurakach, wystudzić, obrać. Marchew, seler, pietruszkę ugotować (około 20 minut), wystudzić obrać. Jajka  ugotować na twardo. Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Odcedzić.

Kiszone ogórki, pokroić w kostkę i przełożyć na sitko. Obrane jabłko  pokroić w kostkę. Por drobno posiekać. Ostudzone warzywa, jajka również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. W miseczce wymieszać majonez, musztardę, jogurt, oraz sól i pieprz. Wlać do sałatki i dokładnie wymieszać delikatnymi ruchami łyżki. Przełożyć do dwóch szklanych naczyń, posmarować cienko majonezem, udekorować. Wstawić do lodówki.


wtorek, 18 grudnia 2018

Śledzie w musztardzie

 



 

  • 5-6 filetów śledziowych solonych
  • ok. 5 łyżek musztardy
  • 2 cebule
  • olej np. rzepakowy
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • około 1/2 szklanki oleju rzepakowego

 

Śledzie moczyć w mleku, ok. godzinę, odsączyć, osuszyć, pokroić wna mniejsze kawałki. Śledzie wymieszać z musztardą, pieprzem, sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka. W słoiku na dnie ukłożyć na przemian warstawami cebulę, śledzie wraz z musztardą. Ułożyć listek laurowy i ziele angielskie. Zalać oliwą. Śledzie wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.



Ryba w zalewie pomidorowej

 


 

  • 1 kg filetów dowolnej ryby
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Zalewa

  • 6 szklanek wody wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 cebul
  • mały koncentrat pomidorowy Kotlin
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy

Filety (mrożone rozmrozić) pokroić na mniejsze części, posolić, popieprzyć. Jajka roztrzepać widelcem, bułkę tartą wsypać na miseczkę. Kawałki ryby moczyć w jajku, następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do garnka wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć, wlać wodę, ocet, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, koncentrat pomidorowy. Zagotować, przestudzić. Ryby ułożyć w naczyniu warstawami, zalać zalewą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Smacznego.

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Tort piernikowy

z powidłami śliwkowymi i cynamonowym kremem mascarpone

 




Ciasto piernikowe

  • 400 g mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  •  20 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
Krem
  • 500 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki dorze schłodzonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Dodatkowo

  • nasączenie: 9 łyżek amaretto lub soku z pomarańczy
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, orzechy włoskie do dekoracji



Formę o średnicy ok. 22-25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Do większej miski dodać mąkę, cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.

Do rondelka wlać mleko i miód. Podgrzać do rozpuszczenia miodu. Do drugiej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę. Wlać mleko z miodem i zmiksować.

Przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę. Do formy wylać 1/3 masy piernikowej, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika,ostudzić kilka minut, obkroić brzegi nożem, wyłożyć ciasto z papierem na kratkę. Spód formy ponownie wyłożyć papierem, brzegi wypuszczając na zewnątrz, wylać drugą część ciasta i upiec. To samo zrobić z 3 cześcią ciasta. Blaty piernikowe dobrze wystudzić.

Do miski dodać mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijać przez około 5 minut, aż krem będzie sztywny. Pod koniec dodać cynamon.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, skropić 3 łyżkami likieru, posmarować 2 łyżkami powideł i wyłożyć 1/3  część masy. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami. Wierzch posmarować kremem i wygładzić, boki tortu nie smarujemy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Wylać na wierzch tortu, wygładzić i rozprowadzić długim nożem do brzegu, tak aby czekolada spłynęła. Ułożyć orzechy włoskie. Schłodzić przez kilka godzin.



Źródło: Kwestia Smaku

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sernik na korzennym spodzie

 


 

Spód

  • 250 g ciasteczek korzennych (lub twardych pierników lub kruchych ciasteczek z dodadkiem 1 łyżki przyprawy do pierników)
  • 70 g masła

 Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja

  • orzechy  włoskie
  • ok. 300 g masy krówkowej

 

Tortownicę o ø 26 cm, spód wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka pokruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki (2 cm), uklepać łyżką, wstawić do lodówki.
Miękkie masło ubić na puszysty krem, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po kolei cukier wanilinowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną cały czas miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową delikatnie i dokładnie.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C. Piec przez ok. 60 minut.
Po ostudzeniu zdjąć obręcz z sernika. Masę krówkową dokładnie wymieszać i posmarować sernik. Udekorować orzechami.
Źródło> kwestia smaku
wtorek, 04 grudnia 2018

Czekoladowe ciasteczka

 


  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 250 g mąki
  • 150g masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenoa
  • szczypta soli

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić. Wszystkie składniki zagnieść wraz z czekoladą. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować ( około pół łyżki na 1 ciastko), kulki, następnie delikatnie spłaszczyć dłonią i układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w 180°C, 12-14 minut. 

poniedziałek, 03 grudnia 2018

Zupa buraczkowa na rosole

 


 

  • korpus z kury lub 2 udka, skrzydełka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 grzybki suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 4-5 czerwonych buraczków
  • 3 ziemniaki
  •  natka pietruszki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny i cukier do smaku

 Do większego garnaka włożyć umyty korpus, wlać 2 litry wody i gotować na bardzo małym ogniu pod przykrywką przez 1 godzinę (rosół ma lekko mrugać), w międzyczasie zdjąć szumowinę, która się zbiera na powierzchni. Po godzinie dodać marchew, seler, korzeń pietruszki, czosnek, grzybki, ziele angelskie, liść larowy, sól, pieprz. Gotować przez 30 minut. Cebulę obrać, przekroić i opalić na palniku lub w piekarniku,  dodać do rosołu, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę buraczki i ziemniaki. Gotować przez kolejne 30 minut. Mięso, marchew, seler, korzeń pietruszki wyłowić z garnka. Mięso obrać, warzywa pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do garnka, dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.




Tagi: buraczki
19:42, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Dynia z brokułem w sosie kokosowo-pomidorowym

 


  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • połowa brokuła
  • około 300-400 g dyni hokkaido
  • 1 mała puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ryż basmati do podania

Mięso pokroić w kosteczkę wymieszać z 1 łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Dynię pokroić w kostkę. Brokuł rozdrobnić na różyczki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kurczka i obsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać 1 łyżkę oliwy, czosnek, imbir oraz dynię i smażyć przez kilka minut. Wlać mleko kosowe oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować bez przykrycia na delikatnym ogniu przez około 15 minut.

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać brokuł i podsmażone mięso. Podawać z ryżem. Smacznego.

 

czwartek, 15 listopada 2018

Kurczak z dynią i pieczarkami


 

 

  • 400 g polędwiczek  z kurczaka
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 450 g obranej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 600 ml bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Polędwiczki posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki, a cebulę w kosteczkę.
Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym, dodać łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Zdjąć na talerz.
Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i dodać pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez kilka minut, zdjąć na talerz.
Na patelnię włożyć dynię, łyżkę masła, posolić i smażyć przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion, śmietanę, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka. Dodać pieczarki, kurczaka, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec wsypać natkę pietruszki. Podawać np. z ryżem, ziemniakami.
Źródło. Kwestia smaku




wtorek, 13 listopada 2018

Sernik dyniowy

 


 

Spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych czekoladowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 25 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu 
  • 250 g serka mascarpone
  • 4  jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 350 g puree z upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka, orzechy i roztopione masło umieścić w malakserze i dokładnie zmiksować, wyłożyć na spód tortownicy.

Zmiksować twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, skórkę pomarańczową. Dodać jajka i ponownie zmiksować ( krótko, do połączenia się składników). Masę serową wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C (góra i dół ) i piec przez ok. 65-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika ręcznikiem papierowym i oprószyć cynamonem.

poniedziałek, 12 listopada 2018

Tort kawowy z malinami

 


 

Biszkopt:

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa kawowa:

  • 500 ml  śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso (nescafe)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru kawowego lub kawa do nasączenia

Frużelina malinowa:    

  • 300 g malin, mogą być mrożone
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Dekoracja:

  • kilkanaście świeżych malin
  • ziarenka czekoladowo-kawowe
  • kawa espresso rozpuszczalna do obsypania boków
  • 100 ml śmietanki ubitej na sztywno 1 łyżką cukru pudru

Biszkopt: tortownicę o wymiarach 24 cm ø (lub 26 cm tort będzie nieco niższy), wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzlielić od żółtek, ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta ( lub miksować chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników). Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej częśći dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć  łyżką na jasne ciasto robiąc kleksy- nie wyrównywać ciasta. Tortownicę uderzyć dwa razy o blat, (w celu utworzenia łaciatego biszkoptu). Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 25 minut.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Odzielić ostrym nożem brzegi od tortownicy. Przekroić na dwa  blaty.

Frużelina malinowa: maliny włożyć do rondelka, wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu aż cukier się roztopi. Następnie maliny przetrzeć przez sitko, przetarty sok z powortem przelać do rondolka. Dodać rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny, podgrzać, odstawić z ognia i wystudzić.

Spodni blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem kawowym, rozsmarować frużelinę z malin, wyłyżyć około 1/3 masy kawowej, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą masą i rozsmarować cały tort, wygładzić długim nożem. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, włożyć do rękawa cukierniczego  i udekorować tort dowolnie. Ułożyć maliny oraz ziarenaka czekoladowe, boki obsypać kawą, następnie przeciągnąć grzebieniem cukierniczym wzdłuż bok. Schłodzić przez kilka godzin. 









piątek, 09 listopada 2018

Hummus z dynią



 

  • około 500 g ugotowanej ciecierzycy (wczesniej namoczona 12 godzin) lub z puszki
  • 150 ml wody z ugotowanej ciecierzycy lub sok pozostały z puszki
  • 300 g upieczonej dyni w piekarniku (upieczona w kawałkach w 180°C, 30 minut)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 2-3 cytryn lub ocet jabłkowy 60 ml (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)

W blenderze umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą gładką konsystencję. Hummus nie powinien być rzadki lub zbyt gęsty, w razie potrzeby dolać trochę wody. Podajemy z pieczywem.

czwartek, 08 listopada 2018

Carbonara z dynią

 


 

 

 

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 400g dyni hokkaido
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony drobno boczek i czosnek, zeszklić. Następnie dodać dynię drobno pokrojoą w kosteczkę. Wszystko razem smażyć do momentu aż dynia będzie miękka. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzony od razu przełożyć na patelnię z boczkiem. Jajka połączyć z śmietaną, startym parmezanem, roztrzepać widelcem. Wlać do makaronu, dodać natkę pietruszki, doprawić do do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać od razu na talerzach, posypać pozostałym parmezanem. Smacznego.


środa, 31 października 2018

Jabłecznik

 


 

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 1 szklanka cukru + 1/4 szklanki do piany z białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Jabłka

  • około 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Mąkę, masło,cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka , wszystkie te składniki zagnieść na ciasto lub zmiksować w robocie kuchennym. zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 21x32 lub tortownicę o ø 28 cm posmarować masłem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Prażyć w garnku  przez około 10 minut, uważając by ich zbyt bardzo nie rozgotować, pod koniec dodać rodzynki. Ostudzić. Białka ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru, cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. 

Schłodzone ciasto podzielić na dwie, jedną część wyłożyć na dno formy, następnie rozłożyć jabłka, posmarowć pianę z białek, na wierzch pokruszyć palcami pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego 180°C piekarnika i piec przez 60-70 minut.

Jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.





poniedziałek, 29 października 2018

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

 


 

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki przennej chlebowej typ 550 lub 650
  • 50 g mąki żytniej lub innej
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ suchych drożdży (opcjonalnie dla szybszego wyrastania ciasta)

 

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym thermomix lub w dużej misce i dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-2,5 godziny. Podczas wyrastania ciasto 2-3 razy zagnieść w celu wprowadzenia powietrza. Następnie wyrośnięte ciasto uformować w owalny bochenek i włożyć do koszyka chlebowego opruszonego mąką lub bezpośrednio na blaszkę na której będziemy piekli chleb.

Przykryć i ponownie odstawić  do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 250°C. Bochenek naciąć trzy razy na ukos ostrym nożem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 230°C i piec jeszcze przez około 25 minut. Zaraz po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.


Zupa kokosowa z dynią, kurczakiem i makaronem ryżowym

 


 

  • 400-500 g dyni hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1-1,5 łyżki gotowej pasty curry (lub mniej, zależy od naszego smaku)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 l bulionu drobiowego
  •  pierś kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • listki kolendry lub natki pietruszki do dekoracji

Do większego garnka włożyć olej kokosowy, pastę curry, kurkumę i pokrojoną w kosteczkę dynię, (jeśli używymy innej dyni należy ją obrać). Podsmażać przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszjąc. Następnie wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, mleko kokosowe, oraz sok z limonki. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzony dodać do zupy i gotować jeszcze przez minutkę. Smacznego.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23