Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 17 października 2017

Pasta kanapkowa- turecka

 


  • 50 g pasty Ajvar
  • 1 ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 100 sera feta

Czosnek, cebulę i natkę zmiksowaać. Doadać pokrojoną fetę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać serek i pastę ajvar, krótko zmiksować do połączenia się składników. Schłodzić. Doskonałe smarowidło do np, ciabatty.

Pasta kanapkowa-włoska

 


 

  • 10 listków bayzlii
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 250 g twarożku
  • sól ziołowa, pieprz

Bazylię i czosnek zmiksować, następnie dodać pokrojone pomidory i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Pasta doskoale nadaje się do surowych warzyw, chleba, bagietki, czy ciabatty.

 

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku



 

wtorek, 26 września 2017

Czekoladowy sernik na zimno z malinami i galaretką


 

  • 160 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 30 g masła
Masa czekoladowa
  • 1 kg gładkiego twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej lub 4 blaty
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g malin
  • 1-2 galaretki malinowe

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciastka dokładnie pokruszyć (w melakserze  lub zawiązanym woreczku foliowym). Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie się połączą. Ciastkami wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm i uklepać.

Twaróg  wymieszać z cukrem. Czekoladę połamać na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona w garnku z gotującą się wodą). Do miski z rozpuszczoną ciepłą czekoladą dodawać po 2-3 łyżki sera cały czas mieszjąc. Masa powinna być gładka.
Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). 
Do żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy czekoladowej i wymieszać. Połączyć z resztą masy czekoladowej. Masę serową
wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki. Po około 1 - 2 godzinach, gdy masa  trochę stężeje, wyłożyć maliny, wylać tężejącą galaretkę. Deser wstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło: kwestia smaku.com





środa, 13 września 2017

 Jajka w sosie musztardowym


3 porcje:

  • 6 jajek
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szklanki mleka
  • około 2-3 łyżki musztardy stołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Jajka ugować na półtwardo. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. W rodlu roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić, posypać mąką zarumienić cały czas mieszając. Następnie wlewać bulion i mleko ciągle mieszając aż powstanie jedolity  sos. Dodać muszardę, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez kilka minut. Do sosu włożyć obrane jajka, w całości lub połówkach. Jajka w sosie musztardowym podajemy z ziemniakam posypując szczypiorkiem.

Ocet jabłkowy

 


łój przykryj bawełnianą szmatką lub kawałkiem ręcznika papierowego, załóż recepturkę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/jak-zrobic-ocet-jablkowy-przepis-na-ocet-jablkowy-domowej-roboty_39822.html



  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek miodu lub cukru

Jabłka umyć, usunąć tylko ogonki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć w wyparzonym słoju. Zalać przegotowaną letnią wodą wymieszaną z miodem. Jabłka powinny być przykryte wodą. Słoik przykryć lnianą ściereczką  przytrzymując gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Codziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić. Po tym czasie należy zlać ocet (przez lejek wyłożony gazą) do czystych, wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Tagi: jabłka
15:12, ginam35 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 września 2017

Dynia, brokuł w sosie curry z mleczkiem kokosowym

 


  • około 500 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • połowa brokuła
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka gotowej czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy

 Cebulę i czosnek drobno pokroić. Brokuł rodzielić na mniejsze różyczki. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać pastę curry i kurkumę krótko smażyć, po czym dodać pkrojoną dynię, smażyć przez kilka minut cały czs mieszając. Wlać mleko kokosowe, bulion, gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut aż dynia będzie miekka. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i brokuł. Doprawić solą do smaku. Podajemy z ryżem.

Wiśniówka na bimbrze

 


 

  • około 1 kg wiśni bez pestek
  • 0,5 do 1 szklanki cukru (w zależności jak słodką nalewkę lubimy)
  • 700 ml czystego bimbru
  • 200-300 ml przegotowanej zimnej wody(w zależności od "mocy" bimbru)

Wiśnie przełożyć do dużego słoja. Bimber wymieszać z wodą i wlać do słoja, dodać cukier. Przykryć i odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni, co jakiś czas wstrzając słojem. Po 6 tygodniach zlać nalewkę ze słoja do czystych butelek. Wiśnie pozostawić w słoju i zasypać 2-3 łyżkami cukru. Odstawić ponownie w ciemne miejsce na kilka dni aż cukier się rozpuści i utworzy się syrop. Co pewien czas potrząsać słojem. Syrop połączyć z nalewką. Przelać z powrotem do butelek. Odstawić na kilka tygodni, do uzyskania lepszych walorów smakowych. Po tym czasie można zlać klarowną część nalewki do osobnych butelek. Polecam serdecznie na długie jesienne wieczory ;-)

Tagi: wiśnie
18:51, ginam35 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »

Syrop z mięty

 


  • 500 g cukru
  • 0,5 l wody
  • sok z jednej cytryny
  • 2 garście mięty

Cukier wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować. Następnie odstawić z ognia, włożyć opłukaną miętę i wlać sok z cytryny. Wymieszać, przestudzić. Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedzić, syrop przelać do butelki. Przechowujemy w lodówce. Syrop jest doskonały z wodą mineralną lub przegotowaną, lub np, dodany do Mojito.

Tagi: mięta
12:57, ginam35 , Cocktaile
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto kruche z malinami

 


 

 

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Owoce
  • 600 g malin (mrożone rozmrozić)
  • 400 g nektarynek lub brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownice 28 Ø cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Mąkę wsypać do misy miksera, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Zmiksować mikserem, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć spód oraz 2 cm boków, spód podziurkować widelcem.
Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki, połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w
170°C . Następnie ustawić 60°C + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po lekkim przestudzeniu można już podawać.

 

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



sobota, 29 lipca 2017

Ciasto kruche z czerwoną porzeczką

 


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500 g czerwonej porzeczki
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 850 ml mleka
  • 5 łyżek cukru

Formę o wymiarach 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki umyć, oderwać od gałązek. Ugotować budyń z cukrem.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Składniki połączyć na  jednolite ciasto.. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamarażalnika, drugą wyłożyć spód formy, ugnieść równo palcami. Podziurkować widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki, następnie wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć  na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC , piec przez około 40-45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.



wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

 


 

 

  • 200 g makaronu np. rurki
  • 1  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • bazylia
Makaron  ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową czosnku. Na patelni rozgrzać  oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać resztę czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć przez około 5 minut, aż cukinia. Następnie dodać mięso kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron,  podgrzać, posypać posiekaną bazylią.


Źródło: Kwestia Smaku.com
wtorek, 06 czerwca 2017

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 145 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • owoce: maliny, jagody

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodawać stopniowo jajka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą na przemian z jogurtem. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, do otrzymania złocistego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.

 





poniedziałek, 29 maja 2017

Makaron z fasolką cukrową i bekonem

 


 

  • 200 g makoronu świderki
  • 500 g fasolki cukrowej
  • 150 g bekonu w plastrach
  • 100 g sera feta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • pokrojona natka pietruszki

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Fasolkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć bekon do chrupkości, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, dodać masło, roztopić i włożyć fasolkę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na delikatnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do fasolki dodać ugotowany i odcedzony makaron. Bekon rozerwać palcami na mniejsze kawałki i również dodać do makaronu z fasolką, wymieszać.  Wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą i natką pieruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

Ciasto z rabarbarem i budyniem


 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę 26-28 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone zimne masło. Składniki połączyć aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą wyłożyć  spód formy, ugnieść palcami. Podziurkować widelcem.

Ugotować budynie, dodając cukier i cukier waniliowy.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć  na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć palacami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 40-45 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: Kwestia smaku. com

Tagi: rabarbar
22:52, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 maja 2017

Tort komunijny

 



Biszkopt: (można upiec dzień wcześniej)

  • 15 jajek (ocieplone w tem. pokojowej)
  • 450 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 300 g mąki tortowej

Masa z marscapone:

  • 1 kg serka marcapone
  • 1,2 l śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 1 szklanka cukru pudru

Owoce:

  • 500 g truskawek
  • 500 g malin
  • 300 g borówki amerykańskiej

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody z 1 łyżką soku z cytryny

Dekoracja:

  • gotowy opłatek personalizowany
  • gotowe figurki z masy cukrowej

Forma o wymiarach: 42 x 29 x 7 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia

 

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez następne 5-8 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub trzepaczki, tak aby składniki się połączyły. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w temperaturze  170ºC przez około 35 - 40 minut,  do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Każdy blat nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na szytywno (uważając, by jej nie przebić), z cukrem pudrem. Mascrpone przełożyć do większej miski i krótko zmiksować, połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

Pierwszy blat umieścić na sztywnej podkładce lub tacy, skropić nasączeniem, posmarować jedną cześcią masy z marscapone (pamietając o zostawieniu na posmarowanie boków). Ułożyć owoce wedle własnego uznaia: mogą być wymieszene lub ułożyć odzielnie partiami. Całą czynność powtarzamy, do skończenia się składników. Cały tort posmarować ostatnią cześcią masy z marscapone. Udekorować. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez cała noc. 


 

 

poniedziałek, 01 maja 2017

Roladki z kurczka z czosnkiem niedżwiedzim

 


 

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • plastry bekonu
  • wiązka czosnku niedźwiedziego
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

Piersi kurczka umyć, osuszyć, przeciąć każdą wzdłuż na pół. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Na środek mięsa ułożyć po kawałaku mozzarelli, 3-4 gałązki czosnku niedżwiedziego. Zawinąć w roladkę, każdą roladkę zawinąć plastrem bekonu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać masło. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec przez 25-30 minut. Podajemy z ziemniakami, sałatą. 

środa, 26 kwietnia 2017

Kurczak z zielonymi szpargami w pysznym sosie


 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  •  około 10 szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki bulionu
  • około 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki

Piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem, czerwoną papryką, kurkumą, wymieszać z oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. W międzyczasie ugotować szparagi (4 minuty).

Na patelni roztopić masło, smażyć piersi kurczka na umiarkowanym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.

Zdjąć pokrywę, dodać śmietanę, i ponownie gotować, bez przykrycia przez około 6-7 minut, w międzyczasie przewracając mięso kilka razy. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać i zagotować.
Ułożyć szparagi, posypać natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem.



Źródło: Kwestia Smaku

piątek, 21 kwietnia 2017

Pieczony udziec jagnięcy z kością


 

  • około 1,6 kg udźca jagnięcego z kością
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, zrobić dziurki ostrym nożem, posypać sporo solą i pieprzem. Kolendrę i ziarna kopru włoskiego zmiażdżyć w moździerzu, przełożyć do większego naczynia, następnie wlewamy oliwę, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, musztardę, miód, igiełki rozmarynu drobno pokrojonego, cynamon. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Do naczynia z marynatą wkładamy pozostały nieobrany czosnek oraz udziec i kilkakrotnie nim obracamy aby marynata równomiernie pokryła mięso. Mięso przykryć i odstawić noc do lodówki.

Następnego dnia, mięso wyjąć z lodówki, aby się ociepliło, przełożyć do żaroodpornego na czynia z przykrywą, wlać wino. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstwić mięso, przykryć i piec w ten sposób przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie zdjąć przykrycie, i piec jeszcze przez 30-40 minut. Gotowe miśo podajemy z świeżą sałatą, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub ziemniaczanym puree. Smacznego.



Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

 




 

Kruchy spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
  • około 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej  bez pestek
  • 3 łyżki płatków migdałów
Beza
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm, posmarować masłem. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść palcami masło z mąką aż powstanie kruszonka, dodać żółtka i ponownie zagnieść do połaczenia się składników. Ciastem wylepić formę. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 175° C (góra i dół). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i połowę konfitury malinowej, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez 30 sekund.

Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą, wyłożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 175° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 65° i włączyć  termoobieg, suszyć bezę przez 15 minut.





niedziela, 16 kwietnia 2017

Biała kiełbasa pieczona w piwie





 

 

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jasnego piwa
  • 2łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Zalewa: do misczki wlać piwo, dodać musztardę, czosnek drobno posiekany i przyprawy, wymieszać.

Kiełbasę umyć i osuszyć ręcznkiem papierowym. Wykałaczką nakłuć w kliku miejscach  (dzięki temu kiełbasa nie popęka w czasie pieczenia). Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.

W żaroodpornym naczyniu układamy kiełbasę, cebulę, listek laurowy, polewamy zalewą. 

Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec przez godzinę pod przykryciem. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia z funkcją grill,  do zrumienienia skórki. 

W połowie pieczenia, można kiełbasę przełożyć na drugą stronę, wtedy skórka będzie przypieczona z obu stron.

Podajemy na gorące np. z dodatkiem chrzanu, francuskiej musztardy, kiszonym ogórkiem, ciemnym chlebem.



sobota, 15 kwietnia 2017

Galareta wieprzowa z nóżek i golonki


 

  • około 1 kg golonki tylniej
  • 3-4  nóżki wieprzowe (poćwiardkowane)
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • natka pietruszki, groszek zielony do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe

Dokładnie, oczyszczone, umyte nóżki, golonki włóżyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby były przykryte 2 cm nad mięsem. Dodać czosnek, liść laurowy, cebulę, seler, obrany korzeń pietruszki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sporo soli. Gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny ( na około pół godziny przed końcem gotowania dodać obraną marchew), mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.

Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, warzywa usunąć, mięso przestudzić  oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić przez sito, doprawić solą i pieprzem i octem. Marchew z wywaru pokroić  w plasterki.

W słoiczkach lub salaterkach ułożyć na spodzie plasterki marchewki, listki natki pietruszki i groszek, wyłożyć mięso. Zalać przygotowanym wywarem. Słoiczki zakręcić, po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia.
Podajemy stężone, polane sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

 



czwartek, 13 kwietnia 2017

Pikantna zupa chińska z kurczakiem i warzywami


 

  • 2 litry wody
  • 2 piersi kurczaka
  • około 600 g warzyw: marchew, papryka, bambus, kiełki sojowe, seler naciowy, brokuł
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • po kilka grzybów suszonych: shitake, mun 
  • połowa papryczki chilli
  • 3-4  łyżki ketchupu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki sambal oelek (w zależności jak pikatnie lubimy)
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • świeża kolendra

Grzyby shitake i mun namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić. Marchew, paprykę, bambus pokroić w słupki, seler naciowy w plasterki, brokuł podzielić na różyczki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać.  W większym  garnku zagotować wodę, dodać pokrojone mięso, imbir, sos sojowy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać pozostałe warzywa, (brokuł dodać pod koniec gotowania), grzyby, oraz ketchup i cukier, gotować ponownie przez około 20 minut.

Jajka roztrzepać trzepaczką i wlać powoli do gotującej się zupy. Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą, doprawić do smaku sambal oelek, sosem sojowym, podajemy w miseczkach posypując kolendrą. Polecam gorąco. 

 



środa, 12 kwietnia 2017

Muffiny czekoladowe z malinami

 


 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła kub olej kokosowy
  • 3 łyżki nutelli lub mleczna czekolada
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 300 g malin
 Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. 50 g czekolady odłożyć i pokroić w kosteczkę. Resztę czekolady połamać, włożyć do rondelka, dodać masło, nutellę,  na małym ogniu roztopić cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Do większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać, dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać maliny i delikatnie połączyć z ciastem, wyłożyć do 12 papilotek, na wierzchu położyć kawałki odłożonej czekolady. Wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 25 minut.



wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto z rabarbarem i truskawakmi

 



 

  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilliowego

Masa kokosowa:

  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na małe kawałki. Formę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszysty krem, następnie dodawać kolejno 2 jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Odłożyć 2 łyżki ciasta do miseczki. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozsmarować, po czym rozłożyć rabarbari truskawki.

Masa kokosowa: do odłożonego ciasta dodać  jajko, cukier, kwaśną śmietanę, wiórki kokosowe, krótko zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na ciasto z owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20