Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 07 sierpnia 2018

Letni torcik z owocami

 


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

 

Masa z mascarpone:

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250 g malin
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 250 truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru pudru



Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas ubijając, wlać oliwę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić. Biszkopt przeciąć na 2 równe krążki.

 

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Owoce połączyć z tężejącą galaretką

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, krótko miksując. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć połowę masy mascarpone, oraz połowę owoców z galaretką. Następnie układamy drugi blat biszkoptu, czynność powtarzamy: masa mascarpone, owoce z galaretką.

Wstawić do lodówki na minium 4 godziny. Przyozdobić ew. mietą.  Polecam serdecznie.



czwartek, 14 czerwca 2018

Gnocchi z pesto i szparagami

 


 

Gnocchi:

  • 1 kg ziemiaków (nie młodych) ugotowanych w łupinkach (lub można upiec w piekarniku w mundurkach, najpierw nakłuwając ich powierzchnię widelcem)
  • 250 g- 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soli

Pesto :

  • garść listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 10 g startego sera parmezanu
  • 80 g oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

  • 1 kg szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

 

Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem.

Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę, lekko przestudzić, dodać żółtko oraz mąkę i sól. Dokładnie połączyć gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, następnie uformować podłużne wałeczki o grubości 1,5- 2 cm. Pokroić na 1 cm kawałki, delikatnie poturlać i przycisnąć widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, kluseczki wrzucać do gotującej wody, gotować do wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową,  połączyć z pesto.

Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem masła, cukru, soku z cytryny. Odcedzić, pokroić na 3 cm kawałki i dodać do chnocchi z pesto. W razie potrzeby podgrzać. Smacznego.. Palce lizać..





środa, 13 czerwca 2018

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 


 

  • 600 g rabarbar
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Dodać urośnięty rozczyn, ciasto wyrobiać mikserem lub reką,  do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Na koniec dodać roztpione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Składniki na kuszonkę zagnieść palcami i pokruszyć, wstawić do lodówki. Gdy ciasto wyrosło, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy o rozmiarach 40 x 28 cm. Na ciasto rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika 175-180ºC. Piec przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Tagi: rabarbar
22:48, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 maja 2018

Carpaccio z jelenia

 


 

  • około 150-200 g combru z jelenia wędzonego na zimno
  • garść rukoli
  • parmezan starty na cienkie plasterki
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • grubo zmielony pieprz

Comber  lekko zmrozić (1,5 godz), aby móc go pokroić w precyzyjnie cienkie plastry.

Następnie pokroić krajalnicą na cienkie plasterki i rozłożyć na talerzu. Ułożyć rukolę, skropić  oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypać parmezanem, całość doprawić grubo mielonym czarnym pieprzem.

wtorek, 01 maja 2018

Bułeczki niedzielne


 

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 20 g drożdży
  • 340 g letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Wieczorem: wszystkie składniki połączyć  i wyrobić ręcznie lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin (przez noc). Następnego dnia rano, ciasto wyjąć z lodówki posypać mąką. Przy pomocy łyżki nakładać 13 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika 250 ºC, piec 20 minut. Wystudzić.

Tagi: bułki
18:46, ginam35 , Pieczywo
Link Komentarze (1) »

Masło z czosnkiem niedźwidzim

 


 

  • 200 g miękkiego masła
  • kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • otarta skórka z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz, papryka w proszku lub platki chili

Miękkie masło połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką, utrzeć widelcem. Doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny, papryką lub chili.

Masło czosnkowe jest doskonałym dodatkiem do pieczywa ,warzyw, dań z grilla.

 

Ryż curry z  kurczakiem i warzywami

 


 

  • 400 g piersi kurczaka lub indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy, pieprzem. Marynować przez godzinę. Cukinię i bakłażn pokroić w 1,5 cm kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i suszone pomidory posiekać. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

A w międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy,  dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy mięso wraz z pieczarkami, smażyć przez kilka minut. Zdjąć z patelni. Dodać pozostałe 2 łyżki oliwy, włożyć cukinię, bakłażana, suszone pomidory ponownie smażyć przez kilka minut. Na koniec wlać gorący bulion, oraz dodać przyprawę curry. Dodać mięso wraz z pieczarkami, ugotowany ryż. wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym.  Od razu podajemy.


piątek, 27 kwietnia 2018

Zakwas żytni

 


 

1 Dzień  wieczorem:

  • 50 g (ok. 5 łyżek) mąki żytniej razowej
  • 50 g (ok. 5-6 łyżek) przegotowanej letniej wody
  • duży słoik 1litrowy lub większy, umyty i wyparzony

Wymieszać dokładnie składniki uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Słoik przykryć lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i owinąć gumką  i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni)  na 12 godzin. Następnego dnia rano zakwas dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić. 

2 Dzień wieczorem:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

 Dokaramiamy zakawas. Powtarzamy tą samą czynność jak pierwszego dnia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 Dzień:

Rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wieczorem ponownie dokarmaiamy:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

4 Dzień:

Rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wieczorem ponownie dokarmaiamy:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

5 Dzień:

Rano  mieszamy ostrożnie zakwas, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Zakwas w tym dniu gotowy jest do pieczenia chleba. Pozostały zakwas przykryć ręcznikiem papierowym i założyć gumkę recepturkę.Umieścić w lodówce.

 

Jeśli nie używamy regularnie zakwasu to raz na 2 tygodnie zakwas należy dokarmić. W tym celu wyjąć zakwas z lodówki, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Następnie dokarmić mąką i wodą w proporcji 1.1 . Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Włożyć do lodówki jeśli nie używamy. Przed każdym pieczeniem chleba zakwas należy wcześniej wyjąć z lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie dokarmić 3 łyżkami mąki żytniej i 3 łyżkami ciepłej wody. Odczekać 2-3 godziny i można zabierać się do pieczenia pysznego chleba na zakwasie.



Chleb na zakawasie żytnim

 


 

  • 400 g kwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej 550
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 150 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki umieścić w Thermomix lub wyrobić mikserem (hak do wyrabiania ciasta).Ciasto jest dość lepkie. Następnie przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść, dłonie obtoczyć w mące, uformować bochenek i przełożyć do korzyczka (do wyrastania chleba). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. Chleb pieczony na zakawasie wyrasta o wiele dłużej niż chleb pieczony na drożdżach.Wstawić do zimnego piekarnika, piec 1godzinę.        

   1 godzinę

środa, 11 kwietnia 2018

Dal maślany z czerwoną fasolką,

soczewicą

 


 

  • 100 g czerwonej fasolki suchej  (lub 200 g z puszki)
  • 250 soczewicy zielonej lub czerwonej
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 250  jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki chili suszonego
  • 50 g masła
  • sól do smaku
  • 3/4 litra wody

Jeśli używamy suchej fasolki, należy ją namoczyć przez noc. Cebulę, czosnek, imbir drobno pokiekać. Soczewicę oplukać na sitku pod bierzącą wodą.

Do garnka dodać masło, cebulę, czosnek , imbir, krótko smażyć. Następnie dodajemy, opłukaną soczewicę, odcedzoną faolkę, pomidory z puszki, kmin rzymski, kurkumę, garam masala, kolendrę, suszone chili, sól, wodę, jogurt naturalny. Całość gotujemu na delikatnym ogniu przez 50-60 minut. Podajemy na ciepło.

czwartek, 15 marca 2018

Sałatka z quinoa

 


 

  • 200 g komosy ryżowej (Quinoa)
  • 2-3 garście rukoli
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 200 g sera owczego feta
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • ogórek zielony
  • orzeszki piniowe

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy virgin extra
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie skłdniki na dressing umieścić np, w słoiczku, wstrząsnać do połączenia się składników.

Komosę gotuj w proporcji 2:1 (czyli dwie porcje wody na jedną porcję kaszy).Komosę wsypać na bardzo gęste sitko i opłukać pod zimną bieżącą wodą.Odcedzić. Wypłukane ziarna zalać wodą i dodać do pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez około kwadrans. Następnie wyłączyć ogień, zdjąc pokrywkę i delikatnie zamieszać, żeby nadać komosie puszystości. Przykryć garnek ponownie i zostawić tak na 5 minut. Wystudzić, przelożyć do większego naczynia.

Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki przepołowić, awokado wydrążyć i pokroić w kostkę, a ogórek pokroić w połksiężyce. Wszystkie warzyzwa przełożyć do naczynia z komosą, dodać orzeszki piniowe, polać dressingiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.  delikatnie wymieszać. Gotowe ;-)

wtorek, 06 marca 2018

Tofu w sosie curry

 


 

  • 200 g tofu naturalnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 małe marchewki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 3 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeża kolendra

Marchew obrać pokroić w plasterki, tofu pokroić w kostkę, obrany czosnek posiekać, cebulkę dymkę pokroić w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, czosnek, marchew, groszek cukrowy. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym dodać tofu oraz cebulkę dymkę, smażyć chwilę. Na koniec wlać bulion, mleko kokosowe, cyrry, dodać sól do smaku. Gotować bez przykrycia przez 10-15 minut. Posypać kolendrą, podajemy z ryżem basmati.

wtorek, 27 lutego 2018

Zupa krem,

jabłkowa z curry

 


 

  • 3-4 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka topionego
  • 2 łyżki wiurków kokosowych
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Obraną cebulę i czosnek, drobno pokroić. Do garnka dodać masło i zeszkilić cebulę wraz czosnkiem. Następnie dodać nieobrane jabłka w ćwiardkach, bulion, serek topiony, wiórki kokosowe, curry, koncentrat pomidorowy, pieprz,sól. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi: curry jabłka
20:52, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 lutego 2018

Pieczone udka curry z dynią i ziemniakami


 

  • 6 udek lub podudzia z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g  dyni hokkaido
  • 500 g ziemniaków
Udka opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 3 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem oraz skórką z cytryny. Posmarować łyżką oliwy, dodać listki z jednej gałązki rozmarynu. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc.
Udka ułożyć na blaszce do pieczenia.
Obrać ziemniaki i pokroić na większą kostkę. Dynię również pokroić w kostkę i połączyć z ziemniakami. Doprawić  solą, pieprzem, dodać pozostałe 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i pozostałe listki rozmarynu, wszystko wymieszać, ułożyć obok udek.
Skórkę na udkach posypać dodatkowo solą i pieprzem, na wierzchu położyć po łyżeczce masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 70-80 minut.



Źródło: Kwestia Smaku



Tort Berry & White





Biszkopt
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Owoce: około 500 g, np. maliny, borówki amerykańskie, truskawki (świeże lub mrożone)

Mus z białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g białej czekolady
  • 750 ml śmietanki kremówki  30% ( 350 ml dobrze schłodzonej)

Nasączenie

  • ostudzona czarna herbata z cytryną lub np, nalewka malinowa z przegotowaną wodą (1/2 szklanki)
Boki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • okruszki z biszkoptu
Wierzch
  • cukier puder, cynamon



Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 170 º C.

Ubijać białka przez około 2 minuty, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając (około 5 - 6 minut) na sztywną pianę. Po dodaniu cukru ubijać jeszcze białka przez około 3 minuty, aż będą sztywne i błyszczące. Następnie, wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku.

Dodać przesiane mąki w 3 partiach za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera lub mieszając delikatnie szpatułką.

Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć tortownicę z piekarnika. Ostudzić.

Mus z białej czekolady: żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. 
400 ml śmietanki zagotować w rondelku, odstawić z ognia.

Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści, nie gotować. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. 

Następnie dodać roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. 

Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką.

1/4 musu odłożyć do posmarowania (boki i wierzch tortu).

Przełożenie:biszkopt przekroić  na 3 blaty (zachować okruszki). Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, nasączyć, wyłożyć połowę owoców (mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać). Posmarować połową musu czekoladowego. Położyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć, wyłożyć owoce i drugą połową musu. Przykryć ostatnim trzecim krążkiem, boki i wierzch posmarować odłożonym musem.

Wierzch tortu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na środek ułożyć owoce. Boki obsypać mieszanką okruszków z biszkoptu i wiórków kokosowych. Dobrze schłodzić, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.

Źródło:Kwestia smaku

środa, 07 lutego 2018

Pączki

 


 

 

 około 42 pączki:

  • 1 kg mąki 
  • 80-100 g drożdży
  • 400 ml mleka
  • 8 żołtek
  • 4 całe jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła roztopionego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 ml spirytusu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu
  • konfitura malinowa, truskawkowa, lub śliwkowa
  • lukier: cukier puder wymieszny z sokiem z cytryny i ciepłą wodą- plus skórka otarta z cytryny (dokładnie wymieszać)

Lukier powinien mieć lejącą, ale raczej gęstą konsystencję, aby nie spłynął od razu z pączka.

 

Wszystkie skladniki należy wyjąć wcześniej z lodówki aby sie ociepliły.

Rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby drożdże wyrosły. W oddzielnej misce dodać 8 żółtek, 4 jajka, cukier, cukier waniliowy, ubić na puszysty kogel-mogel.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, ubite jajka i wyrobić, pod koniec dodać roztopione maslo oraz spirytus. Wyrabiać przez kilka minut, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i mieć lekką konsystencję. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na około  1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat lub stolnicę, krótko zagnieść. Ciasto rozpłaszczyć na  placek o wymiarach około 30 x 30 cm i wysokość około 2 cm. Szklanką  wycinać kółka. Drugi sposób  formowania pączków to odrywanie kawałka ciasta  (około 50-60 g)  i "kulanie" w dłoni lub na stolnicy nadajc mu kulisty kształt.

Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu.
Przykryć ściereczką  i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać smalec najlepiej długo i powoli, w dużym garnku, do temperatury
175- 180 stopni. (jeśli nie mamy odpowiedniego termometra robimy test: kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć).
Wyrośnięte pączki wkładamy (4-5 sztuk jednorazowo) na  rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą  surowe.Wyjąć i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeśli smażyliśmy pączki bez nadzienia, nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostrą i długą końcówką. Kiedy przestygną polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.



poniedziałek, 05 lutego 2018

Zupa krem z warzyw

 


 

  • 300 g ziemniaków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g warzyw: marchew, por, seler, koper włoski
  • kawałek kurkumy lub  1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 650 ml wody

Wszystkie warzywa obrać, pokroić na większe części, umieścić w większym garnku, wlać wodę, dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 25 minut. Odstawić z ognia, dodać masło, doprawić do smaku i dokładnie zmiksować. Rozlać na talerze, udekorować natką pietruszki.

 

czwartek, 25 stycznia 2018

Chleb orkiszowy na maślance

 


 

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 500 ml maślanki lub kefiru
  • 40 świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 g ziaren: sezamu, słonecznika, pestek dyni, siemia lnianego, orzechów włoskich
  • 2 łyżczki soli
  • forma prostokątna 31x12cm

Mąkę przesiać do miski, wsypać sól. Maślankę delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, dodać miód, odstawić na chwilę. Rozczyn wlać do miski z mąką, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać ziarna. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec przez godzinę. W razie konieczności, pod koniec pieczenia chleb można przykryć papierem do pieczenia.

środa, 24 stycznia 2018

Sernik rosyjski


 

Na spód: 

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750g chudego twarogu
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy

Tortownicę o ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód zagnieść. 3/4 ciasta  wyłożyć na dno oraz boki (3 cm) tortownicy. Pozostałe ciasto owinąć folią i  włożyć do lodówki.

Masa serowa: wszystkie składniki zmiksować mikserem przez około 1 minutę. Masę wylać na spód. Wyrównać, na wierzch pokruszyć odłożone ciasto dużymi kawałkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

wtorek, 23 stycznia 2018

Tom kha gai – tajska kokosowa zupa z kurczakiem


 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 10 g korzenia imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju sesamowego
  • 1 łyżka mąki ryżowej lu ziemniaczanej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 g pieczrek
  • 2 czerwone papryki
  • 150 kiełków soi (mogą być ze słoika)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, cukier do smaku

Czosnek, imbir, chili, kolendra, drobno posiekać. Mięso kurczaka pokroić w kostkę, umytą paprykę pazbawić gniazd nasiennych, również pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokroić na mniejsze części. Mąkę ryżową wymieszac z 4 łyżkami wody. 

Wszystkie składniki wyżej wymienione umieszczamy w większym garnku. Gotujemy około 20 minut.  Doprawić do smaku solą i cukrem. Posypać kolendrą.

 

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Zupa krem z brukselki

 


  • 400 g brukselki (3-4 sztuki zostawić)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na maśle w garnku. Do garnka dodać pokrojone ziamniaki oraz brukselkę, wlać bulion, gotować przez około 15 minut. W tym czasie na suchej patelni dodać pokrojony bekon, smażyć aż wytopi się tłuszcz. Pod konec smażenia dodać listki obrane z odłożonej brukselki i smażyć przez 2-3 minuty. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę rozlać do miseczek, rozłożyć bekon z podsmażonymi listkami brukselki.

Czerwony barszcz z wołowiną

 



 

  • 4 średnie buraczki
  • 250 g wołowiny
  • 100 g szynki (opcjonalnie)
  • włoszczyzna:marchew, pietruszka, seler, por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • mała miseczka poszatkowanej białej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Wołowinę pokroić w cienkie paski lub w małą kostkę. Cebulę i czosnek pokroić, zeszlić na maśle, dodać wołowinę i szynkę, podsmażyć. Włoszczyznę, ziemniaki, buraczki, obrać umyć, pokroić na w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, wlać bulion, dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym 1 godzinę. Barszcz doprawić do smaku, podajemy na talerzach robiąc kleks z kwaśnej śmietany i posypując natką pietruszki.

piątek, 19 stycznia 2018

Pofałdowany chleb ziołowy

 


  • 600  g mąki
  • 300 g letniej wody
  • 50 ml oliwy
  • 40 g drodży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Masło ziołowe:

  • 120 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 gałązki bazylii
  • 4 fałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Drodże, woda, cukier połączyć trzepaczką i odstawić na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę, sól, wlać oliwę, oraz rozczyn z drodży. Ciasto dokładnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm.

Torownicę o ø 26 wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczjąc papier na zewnątrz, zpiąć obręcz (podczas piczenia będzie się wydobywać masło).

Czosnek, cebulę, listki bazylii i natki drobno posiakać. Połączyć z masłem i salą. Ziołowe masło rozmarować na drodżowym kwadracie. Kwadrat pociąć na 5 cm paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę ( WWWW ), i umieścić każdy ciasno obok siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200ºC, włożyć chlebek i piec przez 25-30 minut. Podajemy ciepły lub zimny np, z dipami, pastami. Smacznego.


Tagi: bazylia
20:25, ginam35 , Chleb
Link Dodaj komentarz »

Pasta z fetą

 


 

  • 200 g sera feta
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • około 12 czarnych oliwek bez pestki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta rozmarynu, cukru i soli do smaku

Czosnek, oliwki przełożyć do stojącego blendera lub Thermomix, zmiksować przez 8 sekund, poziom 5. Następnie dodać ser feta, masło, śmietanę, koncentrat pomidorowy, oregano, rozmaryn, cukier i sól. Zmiksować ponownie przez kilkanaście sekund. Schłodzić. Podajemy z pieczywem, krakersami.

 

 

Dip z jogurtu z kolendrą

 


 

  • połowa papryczki chili lub w całości (kwestia smaku)
  • mała cebula
  • kikanaście gałązek kolendry
  • 500 g gęstego jogurtu greckiego lub chudego twarożku
  • 100 g majonezu
  • sól, biały pieprz do smaku

Papryczkę chili przekroić wzdłuż, pozbawić ziaren, włożyć do stojącego blendera, dodać obraną przepołowioną cebulę i listki kolendry. Zmiksować. Przełożyć do naczynia, dodać jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać dokładnie. Podajemy z bagietką, ciabattą, bądż z warzywami.

Tagi: kolendra
18:33, ginam35 , Dip
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22