Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 08 grudnia 2017

** Deser świąteczny**

 


 

4 porcje:

  • 120 g ciasteczek korzennych np, spekulatius
  • 100 ml wina do grzania (Glühwein) lub soku wiśniowego z kompotu lub rum wymieszanyz kompotem
  • 700 ml wiśni w kompocie
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, umieścić w dekoracyjnych szklankach, polać winiem lub sokiem. Następnie w szklaneczkach ułożyć odsączone wiśnie. Mascarpone z śmietanką, cukrem, cukrem waniliowym (można też dodać cynamon do smaku), ubić na sztywno przez kilkanaście sekund. Rozłożyć do szklaneczek, posypać cynamonem. Schłodzić.



13:28, ginam35
Link Dodaj komentarz »

Grzane wino


 

  • 1 butelka półwytrawnego czrwonego wina
  • 1 pomarńcza
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5-8 goździków
  • 3 ziarenka kardamonu

Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, pokroić w plastry. Do garnka wlać wino oraz dodać wszystkie składniki, podgrzewać około 5 minut, wino ma być gorące. Uważać aby się nie zagtowało. Rozlać do szklanek i podawać gorące.

piątek, 24 listopada 2017

Francuska zupa cebulowa


 

  • 500 g cebuli
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • bagietka, tarty żółty ser np.Gruyère
  • odrobina gałki muszkatałowej
  • natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła  i wrzucić cebulę. Podsmażyć cebulę na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym wlać  bulion, wino, sól i pieprz. Gotować na umiarkowanym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować ale niecałkowicie na krem  i rozlać na porcje. Na wierzchu położyć po dwa plastry bagietki podsmażone na patelni z żółtym serem. Posypać natką pietruszki.

Smacznego :)

wtorek, 21 listopada 2017

Deser mango lassi z pierniczkami

 


4 porcje

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 dojrzałe mango
  • około 150 g pierniczków
  • 2 łyżi cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mango obrać, oddzielić miąższ od pestki i zmiksować. Jogurt grecki wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pierniczki pokruszyć. W pucharkach lub w efektownych kieliszkach ułożyć warstwami:pokruszone perniczki, jogurt grecki, zmiksowane mango, pierniczki, jogurt grecki, zmiksowane mango. Schłodzić.

poniedziałek, 20 listopada 2017

Pieczone udka kaczki z jabłkami i z żurawiną



  • 4 kacze udka
  • świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • żurawina ze słoiczka lub 4 łyżki mrożonej
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu
Udka przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu (zamarynowałam udka na noc, skrapiając  oliwą). Następnego dnia udka ułożyć skórką do góry formie do pieczenia,  przykryć i piec przez 50 minut w 180º C.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć nasiona i ponacinać nożem od wypukłej strony. Posypać cynamonem.

Po 50 minutach pieczenia zdjąć przykrycie, ułożyć jabłka nacięciem do góry, posypać żurawinę. Udka posmarować roztopionym masłem z miodem i piec przez jeszcze 50 minut bez przykrycia. Gotowe udka  można podać z puree ziemniacznym i gotowaną czerwoną kapustą. 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com

Deser z ciastkami korzennymi

 



4 porcje:

  • około 150 g ciasteczek korzennych spekulatius
  • około 2-3 łyżki likieru cointreau (lub sok pomarańczowy)
  • 1-2 pomarańcze
  • 250 g twarożku na sernki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24% (Schmand) lub greckiego gęstego jogurtu
  • 1 łyżka cukru waniliowgo
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • DEKORACJA: kawałaki pomarańczy, cukier (3 łyżki) skarmelizowany na patelni i wylany  na papier do pieczenia tworząc dowolny kształt, cynamon

Ciasteczka pkruszyć w woreczku foliowym, dodać cynamon i wymieszać. Pomarańczę dokładnie okroić ze skórki i ostrym nożem wyciąć filety. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg połączyć z kwaśną śmietaną, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnymi ruchami. W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: fileciki pomarańczy, masa serowa, pokruszone ciasteczka skropione likierem cointreau, ponownie masa serowa. Kolejność warstw jest dowolna. Na koniec deser posypujemy cynamonem, dekorujemy zastygniętym skarmerlizowanym cukrem i kawałkami pomarańczy.

Tagi: cynamon
20:37, ginam35 , Desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 listopada 2017

Dynia z kurczakiem i pieczarkami

 


  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • około 500 g dyni hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu dowolnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroi na kawałki, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w mące.

Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać głęboką dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Dodać 1 łyżkę masła, włożyć kurczaka, smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, zeszlić, następnie włożyć pieczarki. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, wyłożyć na talerz. Ponownie na tą samą patelnię, włożyć dynię, łyżkę masła, posolić, smażać przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka, wlać gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka.
Dodać śmietanę, pieczarki i natkę pietruszki, gotować bez przykrycia przez ok 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia smaku.com

środa, 08 listopada 2017

Brownie z kremem orzechowym

 



  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 0,5- 1 szklanki cukru
  • 135 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Krem orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka amareto
  • dekoracja: cynamon, orzechy

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz. Do rondelka włożyć masło, dodać kawę, kakao, ekstrakt waniliowy, roztopić na minimalnym ogniu, często mieszjąc. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do roztopienia. W misce roztrzepać jajka z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, ponownie dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C, piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem orzechowy: wszystkie składniki włożyć do miski i ubijać przez około 2 minuty na puszysty krem. Wyłożyć na wystudzone brownie, posypać cynamonem i orzechami.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com

 

niedziela, 05 listopada 2017

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi


  • 4-5 filetów śledziowych w oleju
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklaki pokrojonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do miseczki, dodać koncentrat pomidorowy  wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodać ocet, orzechy, pieprz i dokładnie wymieszać. Filety śledziowe pokroić na kawałki i wymieszać ze wszystkimi składnikami, wlać olej. Przełożyć do słoika, przechowujemy w lodówce.



piątek, 03 listopada 2017

Pyszna zupa z dyni z kurczakiem

 


 

  • około kg dyni hokaido
  • 2 piersi z kurczka
  • 250g pieczarek np. brazowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek, imbir oraz oliwę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Umytą dynię przekroić na pół, usunąć łyżką ziarna, następnie dynię pokroić w kosteczkę, (hokkaido nie obieramy ze skórki). Pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kosteczkę. Do gotującego bulionu dodać dynię, sól, curry oraz pieprz. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie na dobrze rozgrzaną patelnię włożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą,  obsmażyć na wysokim ogniu. Dodać do zupy. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, posypać mąką, zarumienić, po czym wlać śmietanę cały czas mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wsypać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego...

wtorek, 17 października 2017

Pasta kanapkowa- turecka

 


  • 50 g pasty Ajvar
  • 1 ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 100 sera feta

Czosnek, cebulę i natkę zmiksowaać. Doadać pokrojoną fetę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać serek i pastę ajvar, krótko zmiksować do połączenia się składników. Schłodzić. Doskonałe smarowidło do np, ciabatty.

Pasta kanapkowa-włoska

 


 

  • 10 listków bayzlii
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 250 g twarożku
  • sól ziołowa, pieprz

Bazylię i czosnek zmiksować, następnie dodać pokrojone pomidory i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Pasta doskoale nadaje się do surowych warzyw, chleba, bagietki, czy ciabatty.

 

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku



 

wtorek, 26 września 2017

Czekoladowy sernik na zimno z malinami i galaretką


 

  • 160 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 30 g masła
Masa czekoladowa
  • 1 kg gładkiego twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej lub 4 blaty
  • 1/4 szklanki wody
  • 400 g malin
  • 1-2 galaretki malinowe

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciastka dokładnie pokruszyć (w melakserze  lub zawiązanym woreczku foliowym). Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie się połączą. Ciastkami wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm i uklepać.

Twaróg  wymieszać z cukrem. Czekoladę połamać na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona w garnku z gotującą się wodą). Do miski z rozpuszczoną ciepłą czekoladą dodawać po 2-3 łyżki sera cały czas mieszjąc. Masa powinna być gładka.
Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). 
Do żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy czekoladowej i wymieszać. Połączyć z resztą masy czekoladowej. Masę serową
wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki. Po około 1 - 2 godzinach, gdy masa  trochę stężeje, wyłożyć maliny, wylać tężejącą galaretkę. Deser wstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło: kwestia smaku.com





środa, 13 września 2017

 Jajka w sosie musztardowym


3 porcje:

  • 6 jajek
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szklanki mleka
  • około 2-3 łyżki musztardy stołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Jajka ugować na półtwardo. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. W rodlu roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić, posypać mąką zarumienić cały czas mieszając. Następnie wlewać bulion i mleko ciągle mieszając aż powstanie jedolity  sos. Dodać muszardę, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez kilka minut. Do sosu włożyć obrane jajka, w całości lub połówkach. Jajka w sosie musztardowym podajemy z ziemniakam posypując szczypiorkiem.

Ocet jabłkowy

 


łój przykryj bawełnianą szmatką lub kawałkiem ręcznika papierowego, załóż recepturkę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/jak-zrobic-ocet-jablkowy-przepis-na-ocet-jablkowy-domowej-roboty_39822.html



  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek miodu lub cukru

Jabłka umyć, usunąć tylko ogonki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć w wyparzonym słoju. Zalać przegotowaną letnią wodą wymieszaną z miodem. Jabłka powinny być przykryte wodą. Słoik przykryć lnianą ściereczką  przytrzymując gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Codziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić. Po tym czasie należy zlać ocet (przez lejek wyłożony gazą) do czystych, wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Tagi: jabłka
15:12, ginam35 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 września 2017

Dynia, brokuł w sosie curry z mleczkiem kokosowym

 


  • około 500 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • połowa brokuła
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka gotowej czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy

 Cebulę i czosnek drobno pokroić. Brokuł rodzielić na mniejsze różyczki. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać pastę curry i kurkumę krótko smażyć, po czym dodać pkrojoną dynię, smażyć przez kilka minut cały czs mieszając. Wlać mleko kokosowe, bulion, gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut aż dynia będzie miekka. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i brokuł. Doprawić solą do smaku. Podajemy z ryżem.

Wiśniówka na bimbrze

 


 

  • około 1 kg wiśni bez pestek
  • 0,5 do 1 szklanki cukru (w zależności jak słodką nalewkę lubimy)
  • 700 ml czystego bimbru
  • 200-300 ml przegotowanej zimnej wody(w zależności od "mocy" bimbru)

Wiśnie przełożyć do dużego słoja. Bimber wymieszać z wodą i wlać do słoja, dodać cukier. Przykryć i odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni, co jakiś czas wstrzając słojem. Po 6 tygodniach zlać nalewkę ze słoja do czystych butelek. Wiśnie pozostawić w słoju i zasypać 2-3 łyżkami cukru. Odstawić ponownie w ciemne miejsce na kilka dni aż cukier się rozpuści i utworzy się syrop. Co pewien czas potrząsać słojem. Syrop połączyć z nalewką. Przelać z powrotem do butelek. Odstawić na kilka tygodni, do uzyskania lepszych walorów smakowych. Po tym czasie można zlać klarowną część nalewki do osobnych butelek. Polecam serdecznie na długie jesienne wieczory ;-)

Tagi: wiśnie
18:51, ginam35 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »

Syrop z mięty

 


  • 500 g cukru
  • 0,5 l wody
  • sok z jednej cytryny
  • 2 garście mięty

Cukier wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować. Następnie odstawić z ognia, włożyć opłukaną miętę i wlać sok z cytryny. Wymieszać, przestudzić. Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedzić, syrop przelać do butelki. Przechowujemy w lodówce. Syrop jest doskonały z wodą mineralną lub przegotowaną, lub np, dodany do Mojito.

Tagi: mięta
12:57, ginam35 , Cocktaile
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto kruche z malinami

 


 

 

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Owoce
  • 600 g malin (mrożone rozmrozić)
  • 400 g nektarynek lub brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownice 28 Ø cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Mąkę wsypać do misy miksera, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Zmiksować mikserem, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć spód oraz 2 cm boków, spód podziurkować widelcem.
Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki, połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w
170°C . Następnie ustawić 60°C + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po lekkim przestudzeniu można już podawać.

 

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



sobota, 29 lipca 2017

Ciasto kruche z czerwoną porzeczką

 


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500 g czerwonej porzeczki
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 850 ml mleka
  • 5 łyżek cukru

Formę o wymiarach 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki umyć, oderwać od gałązek. Ugotować budyń z cukrem.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Składniki połączyć na  jednolite ciasto.. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamarażalnika, drugą wyłożyć spód formy, ugnieść równo palcami. Podziurkować widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki, następnie wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć  na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC , piec przez około 40-45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.



wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

 


 

 

  • 200 g makaronu np. rurki
  • 1  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • bazylia
Makaron  ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową czosnku. Na patelni rozgrzać  oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać resztę czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć przez około 5 minut, aż cukinia. Następnie dodać mięso kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron,  podgrzać, posypać posiekaną bazylią.


Źródło: Kwestia Smaku.com
wtorek, 06 czerwca 2017

 

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 145 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • owoce: maliny, jagody

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodawać stopniowo jajka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą na przemian z jogurtem. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, do otrzymania złocistego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.

 





poniedziałek, 29 maja 2017

Makaron z fasolką cukrową i bekonem

 


 

  • 200 g makoronu świderki
  • 500 g fasolki cukrowej
  • 150 g bekonu w plastrach
  • 100 g sera feta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • pokrojona natka pietruszki

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Fasolkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć bekon do chrupkości, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, dodać masło, roztopić i włożyć fasolkę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na delikatnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do fasolki dodać ugotowany i odcedzony makaron. Bekon rozerwać palcami na mniejsze kawałki i również dodać do makaronu z fasolką, wymieszać.  Wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą i natką pieruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

Ciasto z rabarbarem i budyniem


 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę 26-28 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone zimne masło. Składniki połączyć aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą wyłożyć  spód formy, ugnieść palcami. Podziurkować widelcem.

Ugotować budynie, dodając cukier i cukier waniliowy.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć  na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć palacami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 40-45 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: Kwestia smaku. com

Tagi: rabarbar
22:52, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21