Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sernik na korzennym spodzie

 


 

Spód

  • 250 g ciasteczek korzennych (lub twardych pierników lub kruchych ciasteczek z dodadkiem 1 łyżki przyprawy do pierników)
  • 70 g masła

 Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja

  • orzechy  włoskie
  • ok. 300 g masy krówkowej

 

Tortownicę o ø 26 cm, spód wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka pokruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki (2 cm), uklepać łyżką, wstawić do lodówki.
Miękkie masło ubić na puszysty krem, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po kolei cukier wanilinowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną cały czas miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową delikatnie i dokładnie.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C. Piec przez ok. 60 minut.
Po ostudzeniu zdjąć obręcz z sernika. Masę krówkową dokładnie wymieszać i posmarować sernik. Udekorować orzechami.
Źródło> kwestia smaku
wtorek, 04 grudnia 2018

Czekoladowe ciasteczka

 


  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 250 g mąki
  • 150g masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenoa
  • szczypta soli

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić. Wszystkie składniki zagnieść wraz z czekoladą. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować ( około pół łyżki na 1 ciastko), kulki, następnie delikatnie spłaszczyć dłonią i układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w 180°C, 12-14 minut. 

poniedziałek, 03 grudnia 2018

Zupa buraczkowa na rosole

 


 

  • korpus z kury lub 2 udka, skrzydełka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 grzybki suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 4-5 czerwonych buraczków
  • 3 ziemniaki
  •  natka pietruszki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny i cukier do smaku

 Do większego garnaka włożyć umyty korpus, wlać 2 litry wody i gotować na bardzo małym ogniu pod przykrywką przez 1 godzinę (rosół ma lekko mrugać), w międzyczasie zdjąć szumowinę, która się zbiera na powierzchni. Po godzinie dodać marchew, seler, korzeń pietruszki, czosnek, grzybki, ziele angelskie, liść larowy, sól, pieprz. Gotować przez 30 minut. Cebulę obrać, przekroić i opalić na palniku lub w piekarniku,  dodać do rosołu, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę buraczki i ziemniaki. Gotować przez kolejne 30 minut. Mięso, marchew, seler, korzeń pietruszki wyłowić z garnka. Mięso obrać, warzywa pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do garnka, dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.




Tagi: buraczki
19:42, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Dynia z brokułem w sosie kokosowo-pomidorowym

 


  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • połowa brokuła
  • około 300-400 g dyni hokkaido
  • 1 mała puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ryż basmati do podania

Mięso pokroić w kosteczkę wymieszać z 1 łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Dynię pokroić w kostkę. Brokuł rozdrobnić na różyczki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kurczka i obsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać 1 łyżkę oliwy, czosnek, imbir oraz dynię i smażyć przez kilka minut. Wlać mleko kosowe oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować bez przykrycia na delikatnym ogniu przez około 15 minut.

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać brokuł i podsmażone mięso. Podawać z ryżem. Smacznego.

 

czwartek, 15 listopada 2018

Kurczak z dynią i pieczarkami


 

 

  • 400 g polędwiczek  z kurczaka
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 450 g obranej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 600 ml bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Polędwiczki posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki, a cebulę w kosteczkę.
Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym, dodać łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Zdjąć na talerz.
Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i dodać pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez kilka minut, zdjąć na talerz.
Na patelnię włożyć dynię, łyżkę masła, posolić i smażyć przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion, śmietanę, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka. Dodać pieczarki, kurczaka, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec wsypać natkę pietruszki. Podawać np. z ryżem, ziemniakami.
Źródło. Kwestia smaku




wtorek, 13 listopada 2018

Sernik dyniowy

 


 

Spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych czekoladowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 25 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu 
  • 250 g serka mascarpone
  • 4  jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 350 g puree z upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka, orzechy i roztopione masło umieścić w malakserze i dokładnie zmiksować, wyłożyć na spód tortownicy.

Zmiksować twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, skórkę pomarańczową. Dodać jajka i ponownie zmiksować ( krótko, do połączenia się składników). Masę serową wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C (góra i dół ) i piec przez ok. 65-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika ręcznikiem papierowym i oprószyć cynamonem.

poniedziałek, 12 listopada 2018

Tort kawowy z malinami

 


 

Biszkopt:

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa kawowa:

  • 500 ml  śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso (nescafe)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru kawowego lub kawa do nasączenia

Frużelina malinowa:    

  • 300 g malin, mogą być mrożone
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Dekoracja:

  • kilkanaście świeżych malin
  • ziarenka czekoladowo-kawowe
  • kawa espresso rozpuszczalna do obsypania boków
  • 100 ml śmietanki ubitej na sztywno 1 łyżką cukru pudru

Biszkopt: tortownicę o wymiarach 24 cm ø (lub 26 cm tort będzie nieco niższy), wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzlielić od żółtek, ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta ( lub miksować chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników). Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej częśći dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć  łyżką na jasne ciasto robiąc kleksy- nie wyrównywać ciasta. Tortownicę uderzyć dwa razy o blat, (w celu utworzenia łaciatego biszkoptu). Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 25 minut.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Odzielić ostrym nożem brzegi od tortownicy. Przekroić na dwa  blaty.

Frużelina malinowa: maliny włożyć do rondelka, wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu aż cukier się roztopi. Następnie maliny przetrzeć przez sitko, przetarty sok z powortem przelać do rondolka. Dodać rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny, podgrzać, odstawić z ognia i wystudzić.

Spodni blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem kawowym, rozsmarować frużelinę z malin, wyłyżyć około 1/3 masy kawowej, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą masą i rozsmarować cały tort, wygładzić długim nożem. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, włożyć do rękawa cukierniczego  i udekorować tort dowolnie. Ułożyć maliny oraz ziarenaka czekoladowe, boki obsypać kawą, następnie przeciągnąć grzebieniem cukierniczym wzdłuż bok. Schłodzić przez kilka godzin. 









piątek, 09 listopada 2018

Hummus z dynią



 

  • około 500 g ugotowanej ciecierzycy (wczesniej namoczona 12 godzin) lub z puszki
  • 150 ml wody z ugotowanej ciecierzycy lub sok pozostały z puszki
  • 300 g upieczonej dyni w piekarniku (upieczona w kawałkach w 180°C, 30 minut)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 2-3 cytryn lub ocet jabłkowy 60 ml (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)

W blenderze umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą gładką konsystencję. Hummus nie powinien być rzadki lub zbyt gęsty, w razie potrzeby dolać trochę wody. Podajemy z pieczywem.

czwartek, 08 listopada 2018

Carbonara z dynią

 


 

 

 

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 400g dyni hokkaido
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony drobno boczek i czosnek, zeszklić. Następnie dodać dynię drobno pokrojoą w kosteczkę. Wszystko razem smażyć do momentu aż dynia będzie miękka. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzony od razu przełożyć na patelnię z boczkiem. Jajka połączyć z śmietaną, startym parmezanem, roztrzepać widelcem. Wlać do makaronu, dodać natkę pietruszki, doprawić do do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać od razu na talerzach, posypać pozostałym parmezanem. Smacznego.


środa, 31 października 2018

Jabłecznik

 


 

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 1 szklanka cukru + 1/4 szklanki do piany z białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Jabłka

  • około 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Mąkę, masło,cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka , wszystkie te składniki zagnieść na ciasto lub zmiksować w robocie kuchennym. zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 21x32 lub tortownicę o ø 28 cm posmarować masłem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Prażyć w garnku  przez około 10 minut, uważając by ich zbyt bardzo nie rozgotować, pod koniec dodać rodzynki. Ostudzić. Białka ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru, cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. 

Schłodzone ciasto podzielić na dwie, jedną część wyłożyć na dno formy, następnie rozłożyć jabłka, posmarowć pianę z białek, na wierzch pokruszyć palcami pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego 180°C piekarnika i piec przez 60-70 minut.

Jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.





poniedziałek, 29 października 2018

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

 


 

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki przennej chlebowej typ 550 lub 650
  • 50 g mąki żytniej lub innej
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ suchych drożdży (opcjonalnie dla szybszego wyrastania ciasta)

 

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym thermomix lub w dużej misce i dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-2,5 godziny. Podczas wyrastania ciasto 2-3 razy zagnieść w celu wprowadzenia powietrza. Następnie wyrośnięte ciasto uformować w owalny bochenek i włożyć do koszyka chlebowego opruszonego mąką lub bezpośrednio na blaszkę na której będziemy piekli chleb.

Przykryć i ponownie odstawić  do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 250°C. Bochenek naciąć trzy razy na ukos ostrym nożem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 230°C i piec jeszcze przez około 25 minut. Zaraz po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.


Zupa kokosowa z dynią, kurczakiem i makaronem ryżowym

 


 

  • 400-500 g dyni hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1-1,5 łyżki gotowej pasty curry (lub mniej, zależy od naszego smaku)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 l bulionu drobiowego
  •  pierś kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • listki kolendry lub natki pietruszki do dekoracji

Do większego garnka włożyć olej kokosowy, pastę curry, kurkumę i pokrojoną w kosteczkę dynię, (jeśli używymy innej dyni należy ją obrać). Podsmażać przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszjąc. Następnie wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, mleko kokosowe, oraz sok z limonki. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzony dodać do zupy i gotować jeszcze przez minutkę. Smacznego.


czwartek, 25 października 2018

Bakłażan z kaszą

 


 

  • 2-3 bakłażany
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2-3 pomidory
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę wymieszać. Bakłażan przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak by nie przeciąć skóry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miąższ posmarować marynatą, wstawić do ngrzanego piekarnika 180°C i piec przez ok. 30 minut. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę smażyć.

Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kaszę i bakłażan, krótko smażyć po czym dodać pokrojonego pomidora. Doprawić do smaku. Farsz nakładamy do łódeczek bakłażana, na wierzch ułożyć kosteczki pokrojonej fety. Piec w 180°C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z jojurtem greckim lub z sosem tzatziki. 

sobota, 20 października 2018

Ciasto ucierane z owocami


 

  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • około 800g dowolych owoców:jabłka, maliny, śliwki
  • cukier puder do posypania

Formę o rozmiarach 26 cm ø, posmarować masłem.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszysty biały krem. Nąstępnie cały czas miksując dodawać kolejno jajka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników, na koniec wlać mleko i krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać i ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez 50-55 minut.

 

piątek, 19 października 2018

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

 



  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g płatków owsianych
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru lub do smaku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Mus jabłkowy: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ćwiardki, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać sok z cytryny. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zmiksowć blenderem na gładki mus.

Placki ziemniaczane: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nadmiar powstałego soku odlać. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, mąkę ziemniaczną, płatki owsiane, jajko, sól, sok z cytryny. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 2 płaskie łyżki ciasta i rozpłaszczyć. Piec z dwóch stron na brązowo-złoty kolor. Układać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawać z musem jabłkowym.

czwartek, 18 października 2018

Makaron z krewetkami i rukolą

 


 4 porcje:

  • 250 g krewetek
  • 200 g makaronu np.linguine
  • 2-3 pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • rukola
  • parmezan
  • 5 łyżek posiekanej pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kosteczkę. Krewetki rozmrozić jeśli były zamrożone, oczyścić, usunąć pancerze. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, krótko podsmażyć, następnie dodać pokrojone pomidory i podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać oczyszczone krewetki, i natkę pietruszki, doprawić solą i peprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Na koniec dodać ugotowany makaron, podgrzać. Na talerze rozłożyć po garści rukoli, nałożyć makaron z krewetkami, posypać wiórkami tartego parmezanu. Smacznego.

czwartek, 04 października 2018

Ciasto leśny mech ze szpinakiem

 




 

 

 

 

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1  szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem z mascarpone:

  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

Dekoracja:

  • ziarenka wydrążone z połowy granatu
  • listki mięty opcjonalnie

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem.

Jajka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Następnie wlewać roztopione masło cały czas miksując. Zwolnić obroty miksera do najniższych, dodać mąkę z  proszekiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 55-60 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na kratkę. Następnie ostrożnie obkroić ostrym nożem brzegi od formy, odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto przeciąć na dwie części. Dolną część ciasta ułożyć na paterze, z drugiej górnej części odkroić przypieczone brzegi, a zielony środek wydrążyć i pokruszyć. Odłożyć.

W misce umieścić  dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Ubić mikserem na sztywną masę. Na koniec dodać skórkę z limonki oraz sok, całość krótko zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie, posypać okruszkami ciasta i ziarenkami granatu, udekorowa listkami mięty. Smacznego.

 






środa, 26 września 2018

Brownie

 


 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 120 g białego cukru
  • 50 g syropu buraczanego lub syropu z agawy
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

 Formę o wymiarach 23 x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałaki włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić, cały czas mieszając. Odstawić z ognia i przestudzić 10 min.

W  misce roztrzepać jajka z cukrem oraz syropem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę z kakao oraz szczyptę soli, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 25-30 minut. Gotowe brownie jest puszyste, lekko wilgotne, lepkie w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę.

Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na kwadraty. Udekorować np. malinami.



Ciasto ucierane z śliwkami

 


 

  • około 500 g śliwek
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g mąki
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 30 ml brandy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • cukier puder

Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Formę o ø 26 cm nasmarować masłem. Masło, sól, cukier i cukier wniliowy utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie dodawać pojedyńczo jajka nie przerywając miksowania oraz wlać brandy. Na koniec dodać mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, miksować krótką chwilę do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać, ułożyć śliwki przecięciem do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez około 35 min. Kiedy ostygnie obficie posypać cukrem pudrem.

Tagi: śliwki
14:25, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 września 2018

Makaron z cukinią w sosie mascarpone

 


  • 2-3 małe cukinie
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki zielonego pesto, własnej produkcji lub kupione
  • kawałek pora
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • parmezan
  • około 250 g dowolnego makaronu

Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półksiężyce. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojonego pora w krążki oraz czosnek w plasterkach, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię. Smażyć przez kilka minut, po czym dodajemy pesto, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość ponownie smażymy przez kilka minut wod czasu do czasu mieszjąc, pod koniec dodać serek mascarpone i sok z cytryny, podgrzać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszac z ugotowanym makaronem, przed podaniem posypać wiórkami parmezanu.Smacznego.

 

 




poniedziałek, 24 września 2018

Zupa koperkowa z pulpecikami

 


 

 

 

 Pulpeciki:

  • 300 g mielonego wieprzowego-wołowego
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • mąka pszenna

Zupa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g kwaśnej śmietany

Bułkę namoczyć w mleku, po 5 minutach odcisnąć. Do miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną  cebulę, koperek, jajko, sól, pieprz, oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrobić, następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na lekko złoty kolor.

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą, mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut. Następnie wlać bulion i zagotować, przykryć i gotować zupę przez 5 minut. Włożyć podsmażone pulpeciki i ponownie  gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną, najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka z zupą. Smacznego.





 

 

 


Tagi: Koper
21:11, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Sałatka colesław

 


 

  • połówka główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony pieprz

Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do kapusty z marchewką i cebulą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

wtorek, 28 sierpnia 2018

Sernik jogurtowy na zimno




 

Spód:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g masła
Masa jogurtowa:
  • 250 g  sera mascarpone
  • 5-6  łyżek miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 750 ml jogurtu naturalnego
  • wyłuskane ziarenka z  laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 g żelatyny w proszku
Galaretka z jagód:
  • 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  •  gotowe beziki


Galaretka z jagód: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić. Do rondelka włożyć jagody z cukrem pudrem, podgrzewać przez 2 - 3 minuty, aż zaczną puszczać sok, po czym zmiksować  i przetrzeć przez sitko, wlać z powrotem do rondelka. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i mieszać podgrzewając aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić.
Spód: Herbatniki i orzechy drobno zblendować blenderem. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i wymieszać. Dno tortownicy 24 cm ø wyłożyć  papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, pozostawiając wystające brzegi papieru na zewnątrz. Wyłożyć pokruszoną masę, docisnąć łyżką.
Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Do miski włożyć ser, miód, ekstrakt z wanilii i ucierać przez 3 minuty mikserem, dodawać po pół szklanki jogurtu, ciągle miksując. Na koniec dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub cukier  waniliowy. Namoczoną żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, dodać 3 łyżki masy jogurtowej a następnie dodać do pozostałej masy i zmiksować.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser schładzać 1 - 2 godziny, gdy sernik zastygnie, wylać galaretkę z jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.





Źródło: Kwestia Smaku

Tagi: jagody
22:47, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 sierpnia 2018

Letni torcik z owocami

 


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

 

Masa z mascarpone:

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250 g malin
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 250 truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru pudru



Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas ubijając, wlać oliwę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić. Biszkopt przeciąć na 2 równe krążki.

 

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Owoce połączyć z tężejącą galaretką

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, krótko miksując. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć połowę masy mascarpone, oraz połowę owoców z galaretką. Następnie układamy drugi blat biszkoptu, czynność powtarzamy: masa mascarpone, owoce z galaretką.

Wstawić do lodówki na minium 4 godziny. Przyozdobić ew. mietą.  Polecam serdecznie.



czwartek, 14 czerwca 2018

Gnocchi z pesto i szparagami

 


 

Gnocchi:

  • 1 kg ziemiaków (nie młodych) ugotowanych w łupinkach (lub można upiec w piekarniku w mundurkach, najpierw nakłuwając ich powierzchnię widelcem)
  • 250 g- 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soli

Pesto :

  • garść listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 10 g startego sera parmezanu
  • 80 g oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

  • 1 kg szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

 

Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem.

Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę, lekko przestudzić, dodać żółtko oraz mąkę i sól. Dokładnie połączyć gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, następnie uformować podłużne wałeczki o grubości 1,5- 2 cm. Pokroić na 1 cm kawałki, delikatnie poturlać i przycisnąć widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, kluseczki wrzucać do gotującej wody, gotować do wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową,  połączyć z pesto.

Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem masła, cukru, soku z cytryny. Odcedzić, pokroić na 3 cm kawałki i dodać do chnocchi z pesto. W razie potrzeby podgrzać. Smacznego.. Palce lizać..





 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23