Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tajska zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym




 

  • 50g cienkiego makaronu ryżowego 
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki gotowej tajskiej czerwonej pasty curry
  •  podwójna pierś kurczaka
  • mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g pieczarek
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypiorek, świeża kolendra, sok z limonki

Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia. Mięso kurczaka, obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę i pieczarki pokroić w plasterki (małe pieczarki w  ćwiartki).

W garnku rozgrzać olej, podsmażyć pastę curry, dodać pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodać  cebulę i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki i kukurydzę dodać do zupy. Dodać odcedzony i pocięty nożyczkami na mniejsze części makaron, gotować przez ok. 5 minut. Dodać sos rybny, mleko kokosowe, szczypiorek, krótko zagotować. Podajemy w głębokich talerzach, skropić limonką, posypać listkami kolendry.

 



sobota, 02 lutego 2019, ginam35

Polecane wpisy