Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa gruzińska- characzo

 


 

  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka tymianku
  • łyżeczka mielonej lub tłuczonej w moździerzu kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 szklanki ryżu
  • natka pietruszki

 Wołowinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kosteczkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć pokrojone mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i całość podsmażyć kilka minut, a następnie przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, kolendrę, tymianek, zmielone orzechy włoskie, pasatę pomidorową, paprykę w proszku, pieprz, sól, ocet winny. Gotować na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. 15 minut przed końcem gotowania dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz ryż. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

 

wtorek, 22 stycznia 2019, ginam35

Polecane wpisy