Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa buraczkowa na rosole

 


 

  • korpus z kury lub 2 udka, skrzydełka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 grzybki suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 4-5 czerwonych buraczków
  • 3 ziemniaki
  •  natka pietruszki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny i cukier do smaku

 Do większego garnaka włożyć umyty korpus, wlać 2 litry wody i gotować na bardzo małym ogniu pod przykrywką przez 1 godzinę (rosół ma lekko mrugać), w międzyczasie zdjąć szumowinę, która się zbiera na powierzchni. Po godzinie dodać marchew, seler, korzeń pietruszki, czosnek, grzybki, ziele angelskie, liść larowy, sól, pieprz. Gotować przez 30 minut. Cebulę obrać, przekroić i opalić na palniku lub w piekarniku,  dodać do rosołu, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę buraczki i ziemniaki. Gotować przez kolejne 30 minut. Mięso, marchew, seler, korzeń pietruszki wyłowić z garnka. Mięso obrać, warzywa pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do garnka, dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.




poniedziałek, 03 grudnia 2018, ginam35
Tagi: buraczki

Polecane wpisy