Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort piernikowy

z powidłami śliwkowymi i cynamonowym kremem mascarpone

 




Ciasto piernikowe

  • 400 g mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  •  20 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
Krem
  • 500 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki dorze schłodzonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Dodatkowo

  • nasączenie: 9 łyżek amaretto lub soku z pomarańczy
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, orzechy włoskie do dekoracji



Formę o średnicy ok. 22-25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Do większej miski dodać mąkę, cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.

Do rondelka wlać mleko i miód. Podgrzać do rozpuszczenia miodu. Do drugiej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę. Wlać mleko z miodem i zmiksować.

Przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę. Do formy wylać 1/3 masy piernikowej, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika,ostudzić kilka minut, obkroić brzegi nożem, wyłożyć ciasto z papierem na kratkę. Spód formy ponownie wyłożyć papierem, brzegi wypuszczając na zewnątrz, wylać drugą część ciasta i upiec. To samo zrobić z 3 cześcią ciasta. Blaty piernikowe dobrze wystudzić.

Do miski dodać mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijać przez około 5 minut, aż krem będzie sztywny. Pod koniec dodać cynamon.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, skropić 3 łyżkami likieru, posmarować 2 łyżkami powideł i wyłożyć 1/3  część masy. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami. Wierzch posmarować kremem i wygładzić, boki tortu nie smarujemy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Wylać na wierzch tortu, wygładzić i rozprowadzić długim nożem do brzegu, tak aby czekolada spłynęła. Ułożyć orzechy włoskie. Schłodzić przez kilka godzin.



Źródło: Kwestia Smaku

poniedziałek, 17 grudnia 2018, ginam35

Polecane wpisy