Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w sosie z suszonych grzybków

 


  • 400 g fileta z kurczka lub indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • garść suszonych grzybków
  • 500 ml bulionu
  • 2-3 łyżki śmietany creme fraiche
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: ugotowana kasza, zielon sałata

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popiepszyć, dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 30 minut. Grzybki namoczyć w wodzie, następnie ugotować w wodzie której się moczyły. Na rozgrzaną mocno patelnię włożyć kawałki kurczka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, zdjać z patelni na talerz. Na tą samą patelnię dodać masło, roztopić, dodać pokrojoną cebulę, oraz posiekany czosnek, zeszklić, dodać odcedzone grzybki, podsmażyć przez kolka minut. Wlać bulion i gotowć przez kilka minut, pod koniec dodać mięso oraz śmietanę creme fraiche. Gdy sos jest zbyt  rzadki, można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3 łyżkami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podajemy z kaszą, zieloną sałatą. Smacznego.


piątek, 21 grudnia 2018, ginam35

Polecane wpisy