Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort kawowy z malinami

 


 

Biszkopt:

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa kawowa:

  • 500 ml  śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso (nescafe)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru kawowego lub kawa do nasączenia

Frużelina malinowa:    

  • 300 g malin, mogą być mrożone
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Dekoracja:

  • kilkanaście świeżych malin
  • ziarenka czekoladowo-kawowe
  • kawa espresso rozpuszczalna do obsypania boków
  • 100 ml śmietanki ubitej na sztywno 1 łyżką cukru pudru

Biszkopt: tortownicę o wymiarach 24 cm ø (lub 26 cm tort będzie nieco niższy), wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzlielić od żółtek, ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta ( lub miksować chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników). Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej częśći dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć  łyżką na jasne ciasto robiąc kleksy- nie wyrównywać ciasta. Tortownicę uderzyć dwa razy o blat, (w celu utworzenia łaciatego biszkoptu). Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 25 minut.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Odzielić ostrym nożem brzegi od tortownicy. Przekroić na dwa  blaty.

Frużelina malinowa: maliny włożyć do rondelka, wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu aż cukier się roztopi. Następnie maliny przetrzeć przez sitko, przetarty sok z powortem przelać do rondolka. Dodać rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny, podgrzać, odstawić z ognia i wystudzić.

Spodni blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem kawowym, rozsmarować frużelinę z malin, wyłyżyć około 1/3 masy kawowej, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą masą i rozsmarować cały tort, wygładzić długim nożem. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, włożyć do rękawa cukierniczego  i udekorować tort dowolnie. Ułożyć maliny oraz ziarenaka czekoladowe, boki obsypać kawą, następnie przeciągnąć grzebieniem cukierniczym wzdłuż bok. Schłodzić przez kilka godzin. 









poniedziałek, 12 listopada 2018, ginam35

Polecane wpisy