Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik dyniowy

 


 

Spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych czekoladowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 25 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu 
  • 250 g serka mascarpone
  • 4  jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 350 g puree z upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka, orzechy i roztopione masło umieścić w malakserze i dokładnie zmiksować, wyłożyć na spód tortownicy.

Zmiksować twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, skórkę pomarańczową. Dodać jajka i ponownie zmiksować ( krótko, do połączenia się składników). Masę serową wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C (góra i dół ) i piec przez ok. 65-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika ręcznikiem papierowym i oprószyć cynamonem.

wtorek, 13 listopada 2018, ginam35

Polecane wpisy