Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak z dyni± i pieczarkami


 

 

  • 400 g polędwiczek  z kurczaka
  • 1 łyżka listków ¶wieżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 450 g obranej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki m±ki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml ¶mietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 600 ml bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Polędwiczki posypać sol±, ¶wieżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach m±ki.
Obran± dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki, a cebulę w kosteczkę.
Rozgrzać duż± patelnię lub garnek z grubym, dodać łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Zdj±ć na talerz.
Na t± sam± patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i dodać pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez kilka minut, zdj±ć na talerz.
Na patelnię włożyć dynię, łyżkę masła, posolić i smażyć przez około 3 minuty. Wlać gor±cy bulion, ¶mietanę, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka. Dodać pieczarki, kurczaka, sok z cytryny, doprawić do smaku sol± i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec wsypać natkę pietruszki. Podawać np. z ryżem, ziemniakami.
¬ródło. Kwestia smaku




czwartek, 15 listopada 2018, ginam35

Polecane wpisy