Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Hummus z dynią



 

  • około 500 g ugotowanej ciecierzycy (wczesniej namoczona 12 godzin) lub z puszki
  • 150 ml wody z ugotowanej ciecierzycy lub sok pozostały z puszki
  • 300 g upieczonej dyni w piekarniku (upieczona w kawałkach w 180°C, 30 minut)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 2-3 cytryn lub ocet jabłkowy 60 ml (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)

W blenderze umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą gładką konsystencję. Hummus nie powinien być rzadki lub zbyt gęsty, w razie potrzeby dolać trochę wody. Podajemy z pieczywem.

piątek, 09 listopada 2018, ginam35

Polecane wpisy