Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik

 


 

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 1 szklanka cukru + 1/4 szklanki do piany z białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Jabłka

  • około 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Mąkę, masło,cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka , wszystkie te składniki zagnieść na ciasto lub zmiksować w robocie kuchennym. zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 21x32 lub tortownicę o ø 28 cm posmarować masłem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Prażyć w garnku  przez około 10 minut, uważając by ich zbyt bardzo nie rozgotować, pod koniec dodać rodzynki. Ostudzić. Białka ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru, cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. 

Schłodzone ciasto podzielić na dwie, jedną część wyłożyć na dno formy, następnie rozłożyć jabłka, posmarowć pianę z białek, na wierzch pokruszyć palcami pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego 180°C piekarnika i piec przez 60-70 minut.

Jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.





środa, 31 października 2018, ginam35
Tagi: cynamon jablka

Polecane wpisy