Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto leśny mech ze szpinakiem

 




 

 

 

 

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1  szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem z mascarpone:

  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

Dekoracja:

  • ziarenka wydrążone z połowy granatu
  • listki mięty opcjonalnie

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem.

Jajka ubić z cukrem na biały puszysty krem. Następnie wlewać roztopione masło cały czas miksując. Zwolnić obroty miksera do najniższych, dodać mąkę z  proszekiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 55-60 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na kratkę. Następnie ostrożnie obkroić ostrym nożem brzegi od formy, odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto przeciąć na dwie części. Dolną część ciasta ułożyć na paterze, z drugiej górnej części odkroić przypieczone brzegi, a zielony środek wydrążyć i pokruszyć. Odłożyć.

W misce umieścić  dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Ubić mikserem na sztywną masę. Na koniec dodać skórkę z limonki oraz sok, całość krótko zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie, posypać okruszkami ciasta i ziarenkami granatu, udekorowa listkami mięty. Smacznego.

 






czwartek, 04 października 2018, ginam35

Polecane wpisy

Komentarze
2018/10/04 16:48:36
o mamo, jak to kapitalnie wygląda!