Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Brownie

 


 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 120 g białego cukru
  • 50 g syropu buraczanego lub syropu z agawy
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

 Formę o wymiarach 23 x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałaki włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić, cały czas mieszając. Odstawić z ognia i przestudzić 10 min.

W  misce roztrzepać jajka z cukrem oraz syropem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę z kakao oraz szczyptę soli, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 25-30 minut. Gotowe brownie jest puszyste, lekko wilgotne, lepkie w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę.

Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na kwadraty. Udekorować np. malinami.



środa, 26 września 2018, ginam35

Polecane wpisy