Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Gnocchi z pesto i szparagami

 


 

Gnocchi:

  • 1 kg ziemiaków (nie młodych) ugotowanych w łupinkach (lub można upiec w piekarniku w mundurkach, najpierw nakłuwając ich powierzchnię widelcem)
  • 250 g- 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soli

Pesto :

  • garść listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 10 g startego sera parmezanu
  • 80 g oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

  • 1 kg szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

 

Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem.

Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę, lekko przestudzić, dodać żółtko oraz mąkę i sól. Dokładnie połączyć gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, następnie uformować podłużne wałeczki o grubości 1,5- 2 cm. Pokroić na 1 cm kawałki, delikatnie poturlać i przycisnąć widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, kluseczki wrzucać do gotującej wody, gotować do wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową,  połączyć z pesto.

Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem masła, cukru, soku z cytryny. Odcedzić, pokroić na 3 cm kawałki i dodać do chnocchi z pesto. W razie potrzeby podgrzać. Smacznego.. Palce lizać..





czwartek, 14 czerwca 2018, ginam35

Polecane wpisy