Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonk±

 


 

  • 600 g rabarbar
  • 3 szklanki m±ki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka m±ki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać m±kę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczk± jajka. Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać m±kę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczk± jajka. Dodać uro¶nięty rozczyn, ciasto wyrobiać mikserem lub rek±,  do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Na koniec dodać roztpione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoj± objęto¶ć. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Składniki na kuszonkę zagnie¶ć palcami i pokruszyć, wstawić do lodówki. Gdy ciasto wyrosło, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy o rozmiarach 40 x 28 cm. Na ciasto rozłożyć rabarbar i posypać kruszonk±, wstawić do nagrzanego piekarnika 175-180ºC. Piec przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

¶roda, 13 czerwca 2018, ginam35
Tagi: rabarbar

Polecane wpisy