Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 


 

  • 600 g rabarbar
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Z mleka, drożdży, jednej łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na 10 min. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oraz roztrzepane trzepaczką jajka. Dodać urośnięty rozczyn, ciasto wyrobiać mikserem lub reką,  do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Na koniec dodać roztpione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Składniki na kuszonkę zagnieść palcami i pokruszyć, wstawić do lodówki. Gdy ciasto wyrosło, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy o rozmiarach 40 x 28 cm. Na ciasto rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika 175-180ºC. Piec przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

środa, 13 czerwca 2018, ginam35
Tagi: rabarbar

Polecane wpisy