Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Berry & White





Biszkopt
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Owoce: około 500 g, np. maliny, borówki amerykańskie, truskawki (świeże lub mrożone)

Mus z białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g białej czekolady
  • 750 ml śmietanki kremówki  30% ( 350 ml dobrze schłodzonej)

Nasączenie

  • ostudzona czarna herbata z cytryną lub np, nalewka malinowa z przegotowaną wodą (1/2 szklanki)
Boki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • okruszki z biszkoptu
Wierzch
  • cukier puder, cynamon



Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 170 º C.

Ubijać białka przez około 2 minuty, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając (około 5 - 6 minut) na sztywną pianę. Po dodaniu cukru ubijać jeszcze białka przez około 3 minuty, aż będą sztywne i błyszczące. Następnie, wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku.

Dodać przesiane mąki w 3 partiach za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera lub mieszając delikatnie szpatułką.

Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć tortownicę z piekarnika. Ostudzić.

Mus z białej czekolady: żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. 
400 ml śmietanki zagotować w rondelku, odstawić z ognia.

Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści, nie gotować. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. 

Następnie dodać roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. 

Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką.

1/4 musu odłożyć do posmarowania (boki i wierzch tortu).

Przełożenie:biszkopt przekroić  na 3 blaty (zachować okruszki). Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, nasączyć, wyłożyć połowę owoców (mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać). Posmarować połową musu czekoladowego. Położyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć, wyłożyć owoce i drugą połową musu. Przykryć ostatnim trzecim krążkiem, boki i wierzch posmarować odłożonym musem.

Wierzch tortu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na środek ułożyć owoce. Boki obsypać mieszanką okruszków z biszkoptu i wiórków kokosowych. Dobrze schłodzić, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.

Źródło:Kwestia smaku

poniedziałek, 26 lutego 2018, ginam35

Polecane wpisy