Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone udka curry z dynią i ziemniakami


 

  • 6 udek lub podudzia z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g  dyni hokkaido
  • 500 g ziemniaków
Udka opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 3 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem oraz skórką z cytryny. Posmarować łyżką oliwy, dodać listki z jednej gałązki rozmarynu. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc.
Udka ułożyć na blaszce do pieczenia.
Obrać ziemniaki i pokroić na większą kostkę. Dynię również pokroić w kostkę i połączyć z ziemniakami. Doprawić  solą, pieprzem, dodać pozostałe 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i pozostałe listki rozmarynu, wszystko wymieszać, ułożyć obok udek.
Skórkę na udkach posypać dodatkowo solą i pieprzem, na wierzchu położyć po łyżeczce masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 70-80 minut.



Źródło: Kwestia Smaku



poniedziałek, 26 lutego 2018, ginam35

Polecane wpisy