Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

P±czki

 


 

 

 około 42 p±czki:

  • 1 kg m±ki 
  • 80-100 g drożdży
  • 400 ml mleka
  • 8 żołtek
  • 4 całe jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła roztopionego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 ml spirytusu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu
  • konfitura malinowa, truskawkowa, lub ¶liwkowa
  • lukier: cukier puder wymieszny z sokiem z cytryny i ciepł± wod±- plus skórka otarta z cytryny (dokładnie wymieszać)

Lukier powinien mieć lej±c±, ale raczej gęst± konsystencję, aby nie spłyn±ł od razu z p±czka.

 

Wszystkie skladniki należy wyj±ć wcze¶niej z lodówki aby sie ociepliły.

Rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę m±ki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby drożdże wyrosły. W oddzielnej misce dodać 8 żółtek, 4 jajka, cukier, cukier waniliowy, ubić na puszysty kogel-mogel.

M±kę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, ubite jajka i wyrobić, pod koniec dodać roztopione maslo oraz spirytus. Wyrabiać przez kilka minut, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i mieć lekk± konsystencję. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia  na około  1,5 godziny, do podwojenia objęto¶ci.

Po tym czasie ciasto wyj±ć na oprószony m±k± blat lub stolnicę, krótko zagnie¶ć. Ciasto rozpłaszczyć na  placek o wymiarach około 30 x 30 cm i wysoko¶ć około 2 cm. Szklank±  wycinać kółka. Drugi sposób  formowania p±czków to odrywanie kawałka ciasta  (około 50-60 g)  i "kulanie" w dłoni lub na stolnicy nadajc mu kulisty kształt.

Je¶li chcemy smażyć p±czki od razu z nadzieniem, każdy kr±żek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w ¶rodek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Układać na oprószonej m±k± stolnicy zlepieniem do dołu.
Przykryć ¶ciereczk±  i zostawić w cieple do wyro¶nięcia na 30-45 minut.
Przed końcem wyrastania p±czków zaczynamy rozgrzewać smalec najlepiej długo i powoli, w dużym garnku, do temperatury
175- 180 stopni. (je¶li nie mamy odpowiedniego termometra robimy test: kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć).
Wyro¶nięte p±czki wkładamy (4-5 sztuk jednorazowo) na  rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. P±czki nie mog± za szybko się rumienić, bo w ¶rodku będ±  surowe.Wyj±ć i os±czyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Je¶li smażyli¶my p±czki bez nadzienia, nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostr± i dług± końcówk±. Kiedy przestygn± polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.



¶roda, 07 lutego 2018, ginam35
Tagi: p±czki

Polecane wpisy