Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tom kha gai – tajska kokosowa zupa z kurczakiem


 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 10 g korzenia imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju sesamowego
  • 1 łyżka mąki ryżowej lu ziemniaczanej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 g pieczrek
  • 2 czerwone papryki
  • 150 kiełków soi (mogą być ze słoika)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, cukier do smaku

Czosnek, imbir, chili, kolendra, drobno posiekać. Mięso kurczaka pokroić w kostkę, umytą paprykę pazbawić gniazd nasiennych, również pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokroić na mniejsze części. Mąkę ryżową wymieszac z 4 łyżkami wody. 

Wszystkie składniki wyżej wymienione umieszczamy w większym garnku. Gotujemy około 20 minut.  Doprawić do smaku solą i cukrem. Posypać kolendrą.

 

wtorek, 23 stycznia 2018, ginam35

Polecane wpisy