Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z hokkaido i mięsem

 


 

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 50 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • około 350 g dyni hokkaido
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków bazylii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka do dekoracji

Mąkę przenną  przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki,  wodę, jajka, wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut. Hokkaido pozbawione ziaren pokroić kostkę. 

Formę do tarty o wymiarach 26-28 cm ø, posmarować masłem. Ciastem wyłożyć dno oraz boki formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć zpiekarnika. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i krótko smażyć, następnie dodać hokkaido, majeranek, koncentrat pomidorowy paprykę w proszku, sól oraz pieprz do smaku, smażyć przez minutę. Zawartość patelni przełożyć na ciasto. Jajka, mleko i pokrojone listki bazylii roztrzepać trzepaczką i wylać na tartę. Na wierzchu zrobić kleksy z śmietany lub jogurtu. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec przez około 30 minut.

środa, 17 stycznia 2018, ginam35

Polecane wpisy