Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb orkiszowy na maślance

 


 

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 500 ml maślanki lub kefiru
  • 40 świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 g ziaren: sezamu, słonecznika, pestek dyni, siemia lnianego, orzechów włoskich
  • 2 łyżczki soli
  • forma prostokątna 31x12cm

Mąkę przesiać do miski, wsypać sól. Maślankę delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, dodać miód, odstawić na chwilę. Rozczyn wlać do miski z mąką, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać ziarna. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec przez godzinę. W razie konieczności, pod koniec pieczenia chleb można przykryć papierem do pieczenia.

czwartek, 25 stycznia 2018, ginam35