Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone udka kaczki z jabłkami i z żurawiną



  • 4 kacze udka
  • świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • żurawina ze słoiczka lub 4 łyżki mrożonej
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu
Udka przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu (zamarynowałam udka na noc, skrapiając  oliwą). Następnego dnia udka ułożyć skórką do góry formie do pieczenia,  przykryć i piec przez 50 minut w 180º C.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć nasiona i ponacinać nożem od wypukłej strony. Posypać cynamonem.

Po 50 minutach pieczenia zdjąć przykrycie, ułożyć jabłka nacięciem do góry, posypać żurawinę. Udka posmarować roztopionym masłem z miodem i piec przez jeszcze 50 minut bez przykrycia. Gotowe udka  można podać z puree ziemniacznym i gotowaną czerwoną kapustą. 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com

poniedziałek, 20 listopada 2017, ginam35
Tagi: żurawina

Polecane wpisy