Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dynia z kurczakiem i pieczarkami

 


  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka lisków ¶wieżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • około 500 g dyni hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki m±ki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml ¶mietanki 30%
  • 600 ml bulionu dowolnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroi na kawałki, oprószyć sol±, ¶wieżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w m±ce.

Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać głębok± duż± patelnię lub garnek z grubym dnem. Dodać 1 łyżkę masła, włożyć kurczaka, smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor, zdj±ć z patelni.
Na t± sam± patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, zeszlić, następnie włożyć pieczarki. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, wyłożyć na talerz. Ponownie na t± sam± patelnię, włożyć dynię, łyżkę masła, posolić, smażać przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka, wlać gor±cy bulion, zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka.
Dodać ¶mietanę, pieczarki i natkę pietruszki, gotować bez przykrycia przez ok 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z ryżem basmati.

 

¬ródło: Kwestia smaku.com

poniedziałek, 13 listopada 2017, ginam35

Polecane wpisy