Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Deser z ciastkami korzennymi

 



4 porcje:

  • około 150 g ciasteczek korzennych spekulatius
  • około 2-3 łyżki likieru cointreau (lub sok pomarańczowy)
  • 1-2 pomarańcze
  • 250 g twarożku na sernki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24% (Schmand) lub greckiego gęstego jogurtu
  • 1 łyżka cukru waniliowgo
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • DEKORACJA: kawałaki pomarańczy, cukier (3 łyżki) skarmelizowany na patelni i wylany  na papier do pieczenia tworząc dowolny kształt, cynamon

Ciasteczka pkruszyć w woreczku foliowym, dodać cynamon i wymieszać. Pomarańczę dokładnie okroić ze skórki i ostrym nożem wyciąć filety. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg połączyć z kwaśną śmietaną, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnymi ruchami. W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: fileciki pomarańczy, masa serowa, pokruszone ciasteczka skropione likierem cointreau, ponownie masa serowa. Kolejność warstw jest dowolna. Na koniec deser posypujemy cynamonem, dekorujemy zastygniętym skarmerlizowanym cukrem i kawałkami pomarańczy.

poniedziałek, 20 listopada 2017, ginam35
Tagi: cynamon

Polecane wpisy