Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z kremem orzechowym

 



  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 0,5- 1 szklanki cukru
  • 135 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Krem orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka amareto
  • dekoracja: cynamon, orzechy

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz. Do rondelka włożyć masło, dodać kawę, kakao, ekstrakt waniliowy, roztopić na minimalnym ogniu, często mieszjąc. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do roztopienia. W misce roztrzepać jajka z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, ponownie dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C, piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem orzechowy: wszystkie składniki włożyć do miski i ubijać przez około 2 minuty na puszysty krem. Wyłożyć na wystudzone brownie, posypać cynamonem i orzechami.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com

 

środa, 08 listopada 2017, ginam35

Polecane wpisy