Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ocet jabłkowy

 


łój przykryj bawełnianą szmatką lub kawałkiem ręcznika papierowego, załóż recepturkę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/jak-zrobic-ocet-jablkowy-przepis-na-ocet-jablkowy-domowej-roboty_39822.html



  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek miodu lub cukru

Jabłka umyć, usunąć tylko ogonki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć w wyparzonym słoju. Zalać przegotowaną letnią wodą wymieszaną z miodem. Jabłka powinny być przykryte wodą. Słoik przykryć lnianą ściereczką  przytrzymując gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Codziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić. Po tym czasie należy zlać ocet (przez lejek wyłożony gazą) do czystych, wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

środa, 13 września 2017, ginam35
Tagi: jabłka

Polecane wpisy