Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Wiśniówka na bimbrze

 


 

  • około 1 kg wiśni bez pestek
  • 0,5 do 1 szklanki cukru (w zależności jak słodką nalewkę lubimy)
  • 700 ml czystego bimbru
  • 200-300 ml przegotowanej zimnej wody(w zależności od "mocy" bimbru)

Wiśnie przełożyć do dużego słoja. Bimber wymieszać z wodą i wlać do słoja, dodać cukier. Przykryć i odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni, co jakiś czas wstrzając słojem. Po 6 tygodniach zlać nalewkę ze słoja do czystych butelek. Wiśnie pozostawić w słoju i zasypać 2-3 łyżkami cukru. Odstawić ponownie w ciemne miejsce na kilka dni aż cukier się rozpuści i utworzy się syrop. Co pewien czas potrząsać słojem. Syrop połączyć z nalewką. Przelać z powrotem do butelek. Odstawić na kilka tygodni, do uzyskania lepszych walorów smakowych. Po tym czasie można zlać klarowną część nalewki do osobnych butelek. Polecam serdecznie na długie jesienne wieczory ;-)

wtorek, 12 września 2017, ginam35
Tagi: wiśnie

Polecane wpisy