Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Wi¶niówka na bimbrze

 


 

  • około 1 kg wi¶ni bez pestek
  • 0,5 do 1 szklanki cukru (w zależno¶ci jak słodk± nalewkę lubimy)
  • 700 ml czystego bimbru
  • 200-300 ml przegotowanej zimnej wody(w zależno¶ci od "mocy" bimbru)

Wi¶nie przełożyć do dużego słoja. Bimber wymieszać z wod± i wlać do słoja, dodać cukier. Przykryć i odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni, co jaki¶ czas wstrzaj±c słojem. Po 6 tygodniach zlać nalewkę ze słoja do czystych butelek. Wi¶nie pozostawić w słoju i zasypać 2-3 łyżkami cukru. Odstawić ponownie w ciemne miejsce na kilka dni aż cukier się rozpu¶ci i utworzy się syrop. Co pewien czas potrz±sać słojem. Syrop poł±czyć z nalewk±. Przelać z powrotem do butelek. Odstawić na kilka tygodni, do uzyskania lepszych walorów smakowych. Po tym czasie można zlać klarown± czę¶ć nalewki do osobnych butelek. Polecam serdecznie na długie jesienne wieczory ;-)

wtorek, 12 wrze¶nia 2017, ginam35
Tagi: wi¶nie

Polecane wpisy