|
Blog > Komentarze do wpisu
Wiśniówka na bimbrze
Wiśnie przełożyć do dużego słoja. Bimber wymieszać z wodą i wlać do słoja, dodać cukier. Przykryć i odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni, co jakiś czas wstrzając słojem. Po 6 tygodniach zlać nalewkę ze słoja do czystych butelek. Wiśnie pozostawić w słoju i zasypać 2-3 łyżkami cukru. Odstawić ponownie w ciemne miejsce na kilka dni aż cukier się rozpuści i utworzy się syrop. Co pewien czas potrząsać słojem. Syrop połączyć z nalewką. Przelać z powrotem do butelek. Odstawić na kilka tygodni, do uzyskania lepszych walorów smakowych. Po tym czasie można zlać klarowną część nalewki do osobnych butelek. Polecam serdecznie na długie jesienne wieczory ;-) wtorek, 12 września 2017, ginam35
Tagi:
wiśnie
|