Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z rabarbarem i budyniem


 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki (300 g) m±ki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 Prostok±tn± formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę 26-28 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać m±kę, dodać sól, proszek do pieczenia, m±kę ziemniaczan±, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone zimne masło. Składniki poł±czyć aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i poł±czyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 czę¶ci, jedn± czę¶ć ciasta włożyć do lodówki, drug± wyłożyć  spód formy, ugnie¶ć palcami. Podziurkować widelcem.

Ugotować budynie, dodaj±c cukier i cukier waniliowy.
Rabarbar umyć, osuszyć, odci±ć li¶cie, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć  na spód, następnie wyłożyć na niego gor±cy budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć palacami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 40-45 minut na złoty kolor. Wyj±ć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
¬ródło: Kwestia smaku. com

poniedziałek, 29 maja 2017, ginam35
Tagi: rabarbar

Polecane wpisy