Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z rabarbarem i budyniem


 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę 26-28 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone zimne masło. Składniki połączyć aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą wyłożyć  spód formy, ugnieść palcami. Podziurkować widelcem.

Ugotować budynie, dodając cukier i cukier waniliowy.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć  na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć palacami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 40-45 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: Kwestia smaku. com

poniedziałek, 29 maja 2017, ginam35
Tagi: rabarbar

Polecane wpisy