Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pikantna zupa chińska z kurczakiem i warzywami


 

  • 2 litry wody
  • 2 piersi kurczaka
  • około 600 g warzyw: marchew, papryka, bambus, kiełki sojowe, seler naciowy, brokuł
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • po kilka grzybów suszonych: shitake, mun 
  • połowa papryczki chilli
  • 3-4  łyżki ketchupu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki sambal oelek (w zależności jak pikatnie lubimy)
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • świeża kolendra

Grzyby shitake i mun namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić. Marchew, paprykę, bambus pokroić w słupki, seler naciowy w plasterki, brokuł podzielić na różyczki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać.  W większym  garnku zagotować wodę, dodać pokrojone mięso, imbir, sos sojowy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać pozostałe warzywa, (brokuł dodać pod koniec gotowania), grzyby, oraz ketchup i cukier, gotować ponownie przez około 20 minut.

Jajka roztrzepać trzepaczką i wlać powoli do gotującej się zupy. Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą, doprawić do smaku sambal oelek, sosem sojowym, podajemy w miseczkach posypując kolendrą. Polecam gorąco. 

 



czwartek, 13 kwietnia 2017, ginam35

Polecane wpisy