Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczony udziec jagnięcy z kością


 

  • około 1,6 kg udźca jagnięcego z kością
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, zrobić dziurki ostrym nożem, posypać sporo solą i pieprzem. Kolendrę i ziarna kopru włoskiego zmiażdżyć w moździerzu, przełożyć do większego naczynia, następnie wlewamy oliwę, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, musztardę, miód, igiełki rozmarynu drobno pokrojonego, cynamon. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Do naczynia z marynatą wkładamy pozostały nieobrany czosnek oraz udziec i kilkakrotnie nim obracamy aby marynata równomiernie pokryła mięso. Mięso przykryć i odstawić noc do lodówki.

Następnego dnia, mięso wyjąć z lodówki, aby się ociepliło, przełożyć do żaroodpornego na czynia z przykrywą, wlać wino. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstwić mięso, przykryć i piec w ten sposób przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie zdjąć przykrycie, i piec jeszcze przez 30-40 minut. Gotowe miśo podajemy z świeżą sałatą, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub ziemniaczanym puree. Smacznego.



piątek, 21 kwietnia 2017, ginam35
Tagi: jagnięcina

Polecane wpisy