Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kruche z rabarbarem i bez±

 




 

Kruchy spód
  • 200 g m±ki pszennej
  • 50 g m±ki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
  • około 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej  bez pestek
  • 3 łyżki płatków migdałów
Beza
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm, posmarować masłem. M±ki przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnie¶ć palcami masło z m±k± aż powstanie kruszonka, dodać żółtka i ponownie zagnie¶ć do połaczenia się składników. Ciastem wylepić formę. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 175° C (góra i dół). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać m±kę ziemniaczan±, cynamon i połowę konfitury malinowej, wymieszać.

Białka ubić na sztywn± pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijaj±c na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcz±ca, następnie dodać m±kę ziemniaczan± i miksować przez 30 sekund.

Podpieczony spód posmarować pozostał± konfitur±, wyłożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 175° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 65° i wł±czyć  termoobieg, suszyć bezę przez 15 minut.





pi±tek, 21 kwietnia 2017, ginam35
Tagi: rabarbar beza

Polecane wpisy