Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Biała kiełbasa pieczona w piwie





 

 

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jasnego piwa
  • 2łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Zalewa: do misczki wlać piwo, dodać musztardę, czosnek drobno posiekany i przyprawy, wymieszać.

Kiełbasę umyć i osuszyć ręcznkiem papierowym. Wykałaczką nakłuć w kliku miejscach  (dzięki temu kiełbasa nie popęka w czasie pieczenia). Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.

W żaroodpornym naczyniu układamy kiełbasę, cebulę, listek laurowy, polewamy zalewą. 

Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec przez godzinę pod przykryciem. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia z funkcją grill,  do zrumienienia skórki. 

W połowie pieczenia, można kiełbasę przełożyć na drugą stronę, wtedy skórka będzie przypieczona z obu stron.

Podajemy na gorące np. z dodatkiem chrzanu, francuskiej musztardy, kiszonym ogórkiem, ciemnym chlebem.



niedziela, 16 kwietnia 2017, ginam35