Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

 


 

  • 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  •  puszka tuńczyka 185 g
  • karczochy w puszce 240 g
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 pomidory
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki, koper

Cierzycę przełożyć na sitko, polać zimną wodą, z tuńczyka odlać zalewę i rozdrobnić widelcem. Karczochy pokroić na ćwiartki, oliwki pokroić na połówki, pomidor pokroić na cząstki, obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Wszystko składniki połączyć.

Przygotować dressing: obrany czosnek przecisnąc przez praskę, oderwać igiełki rozmarynu od gałązki i drobno posiekać - wymieszać z oliwą, octem miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać, odstawić na 30 minut. Przed podaniem połączyć z zieloną sałatą porwaną na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką i koprem. 

środa, 29 marca 2017, ginam35

Polecane wpisy