Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z buraczanym pesto





3 porcje:

  • 3 buraki czerwone (ugotowane lub upieczone)
  • 250 g makaronu np. spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ser feta, rzeżucha
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Buraczki obrać, pokrojone na kawałki włorzyć do blendera, nastepnie dodać obrany czosnek, oliwę, sok i skórkę z cytryny, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz. Całość zmiksować.

Makaron ugotować, odlewając 150 ml wody z ugotowanego makaronu. W garnku rozpuścić masło, dodać orzechy i lekko zrumienić, po czym dodać makaron, buraczane pesto, wodę z makaranu, dokładnie wymieszać. Podajemy na talerzach, posypać pokruszonym serem feta i rzeżuchą. Smacznego.

poniedziałek, 20 marca 2017, ginam35
Tagi: buraczki feta

Polecane wpisy