Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z awokado, tuńczykiem i jajkiem

 


 

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki

Sos Vinegret:

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 -3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Jajka ugotować. Składniki na vinegret połączyć i wymieszać. Odlać zalewę z tuńczyka, cebulę drobno pokroić, umyte pomidory przepołowić i pokroić w plasterki. Awokado przepołowić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki, skórki-miseczki ułożyć na talerzu. Następnie awokado pokroić w kostkę, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny.

Tuńczyk, cebulę, pomidory, awokado, vinegret- delikatnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do skórek z awokado, ułożyć cząstki jajek, udekorować natką pietruszki. 

wtorek, 28 lutego 2017, ginam35

Polecane wpisy