Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z makiem

 


 

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania
  • około 300 g masy makowej
  • szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, powoli wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając dwie łyżki do środka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie dodać jajka, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm, rozsmarować masę makowę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokośći 4 cm. Ułożyć je dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w większych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdą bułeczkę. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut. Po przestudzeniu polukrować (cukier puder wymieszny z sokiem z cytryny.




 

 

wtorek, 17 stycznia 2017, ginam35

Polecane wpisy