Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zakwas z buraków

 


 

 

 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarerenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
  • 1 łyżka soli

Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na cienkie plastry, ułożyć w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, umieścić w nauczyniu, dodać rownież ziele angielskie i liście laurowe. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty). Zalewą zalać buraki. Buraki powinny być przykryte wodą.

Naczynie przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3-5 dni, w zimnym pomieszczeniu dłużej. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać.  Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.

Gotowy zakwas  przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. Genialy zakwas do czerwonego barszczu lub do picia jako naturalny prozdowrotny probiotyk dla naszych jelit, jak  i całego organizmu.

wtorek, 20 grudnia 2016, ginam35
Tagi: buraczki

Polecane wpisy