Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Śledź pod pierzynką

 


 

  • 250 g solonych śledzi (matjasy)
  • 4 jajka
  • 2-3 buraczki
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • około 200 g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 60 minut, odsączyć i pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki, buraczki ugotować  w mundurkach. Warzywa wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka również zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem. 

Pokrojone śledzie ułożyć w szklanej misce. Następnie ułożyć cebulę, ziemniaki, posypać solą i pieprzem, polać połowę sosu majonezowego, buraczki, następna warstwa marchewka, polać resztę sosu, ostatnią warstwę kończą jajka. Posypać szczypiorkiem, odstawić na godzinę do lodówki. 


 

 

 

 



sobota, 31 grudnia 2016, ginam35

Polecane wpisy