Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach

 


  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  •  mielony cynamon
  • laska cynamonu

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka miksując krótko po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód i śmietankę kremówkę, zmiksować. Wylać na pierniczki, wstawić do nagrzanego piekarnika  180°C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec jeszcze przez 90 minut.

Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować laską cynamonu.



Źródło: Kwestia Smaku

poniedziałek, 12 grudnia 2016, ginam35

Polecane wpisy