Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik świąteczny

 


 

  • 400 g mąki
  • 250 g miodu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g posiekanych bakalii: orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jajkai i zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie, powidła śliwkowe, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w tem. pokojowej na minimum 3 dni do fermentacji. Długą i wąską formę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić  do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 2-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

czwartek, 01 grudnia 2016, ginam35

Polecane wpisy