Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Gwiazda makowa

 


 

 

 

  • 500 g mąki przennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • około 300 g masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania

 

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Dodać jajka i połączyć łyżką wszystkie składniki. Następnie dodać roztopione ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką,  uformować kulę, podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek ciasta na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem. Ciasto poprzecinać na 16 części, jak tort, nie docinając go do samego środka. Każdy kawałek obkręcić parami na zmianę- jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 180° C. Wyrośniętą gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut. Po przestudzeniu polać lukrem- sok z cytryny wymieszanz z cukrem pudrem.



Źrdło: Kwestia Smaku

piątek, 23 grudnia 2016, ginam35

Polecane wpisy