Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z bez± i kruszonk±



 

  • 3 szklanki (450 g) m±ki pszennej (u mnie połowa m±ki to przenna razowa)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek
Jabłka
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń ¶mietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza
  • 5 białek
  • 1  szklanka cukru
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania




Ciasto kruche: do miski  przesiać m±kę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, smalec, oraz żółtka i zagnie¶ć ciasto ł±cz±c ze sob± wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć j±, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wymiarach 25 x 35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować maslem.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, budyń w proszku oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175° C. Wyj±ć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je do zamrażalnika. Z pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić j± na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki, ugnie¶ć palcami na jedn± równ± warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Beza: białka ubić na sztywn± pianę ze szczypt± soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijaj±c. Dodać m±kę ziemniaczan± i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, następnie bezę i na końcu starte na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec przez ok. 35 minut, oprószyć cukrem pudrem.



¬ródło: Kwestia Smaku



¶roda, 02 listopada 2016, ginam35

Polecane wpisy