Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Omlet z fetą i bazylią

 


 

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka lub śmietany
  • 1 łyżka wody gazowanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • około 50 g sera feta
  • kilkanaście listków bazylii
  • 1 łyżka masła

Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, sól i pieprz, roztrzepać trzepaczką aż masa zacznie się pienić. Na większej patelni rozgrzać masło, wylać równomienie masę jajeczną. Gdy masa jajeczna  zacznie się ścinać na brzegach  podważyć krańce omleta w  celu spłynięcia reszty masy na patelnię. Następnie na omlet pokruszyć sera feta oraz porwane palcami listki bazylii, złożyć omlet łopatką na pół, następnie odwracamy delikatnie omlet na drugą stronę, chwilkę smażmy i podajemy. Omlet powinnien być puszysty, delikatny, wilgotny w środku, należy smażyć nie 1dłużej jak 2-3 minuty, nie może być przesuszony.

środa, 19 października 2016, ginam35
Tagi: omlet feta

Polecane wpisy