Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka z chipsów Tortilla

 


 

  • 80 g chipsów Tortilla
  • 100 g tartego sera cheddar lub gouda
  • czerwona fasolka z puszki
  • mała puszka kukurydzy (140 g )
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • pomidory w puszce krojone (400 g)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kapsułek kardamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Czerwoną fasolkę oraz kukurydzę przepłukać zimną wodą i przesedzić na sitku. Cebulę, czosnek drobno posiekać,  paprykę pokroić w drobną kostkę. Kapsułki kardamonu oraz kmin rzymski delikatnie uprażyć na suchej patelni aż zacznie się uwalniać aromat, następnie rozetrzeć w moździerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, paprykę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać roztarty kardamon z kminem, pomidory z puszki wraz z sokiem, kukurydzę, czerwoną fasolkę, oregano, paprykę w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 5 minut. Całość wylać do naczynia żaroodpornego, powbijać chipsy, posypać tartym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać przez około 12-15 minut.

Zapiekankę można zrobić w wersji mięsnej, dodając mielone mięso lub kurczak w kosteczce.

czwartek, 03 marca 2016, ginam35

Polecane wpisy