Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

 Ciasto jabłkowe

 


 

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki przennej + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5-6 jabłek
  • 3/4 litra soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 kubki śmietanki kremówki (400 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon

Masło, cukier, mąkę z proszkiem, jajko, zagnieść na ciasto. Ciasto włożyć na dno oraz boki tortownicy o wymiarach 28 cm ø. Obrane jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na cieście. Na soku jabłkowym ugotować budyń waniliowy, wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika 165- 170°C, piec przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem i gotowe!


 


poniedziałek, 25 stycznia 2016, ginam35

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , 185.24.198.*
2016/01/27 17:54:19
Zrobilam je jest pyszne!!!1
-
2016/01/28 12:59:15
Cieszę się, że ciasto smakowało. Jest naprawdę łatwe, szybkie i smaczne. Pozdrawiam !