Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Bakłażan w sosie pomidorowym

 


  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  850 ml
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki tartej bułki + 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa do smażenia
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Bakłażany umyć, pokroić w 0,5-1 cm plastry, ułożyć na blaszce, posolić, i odstawić na 30 minut.

Sos pomidorowy: cebulę i czosnek drobno pokroić, listki bazylii umyć, suszyć i pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, następnnie dodać pomidory wraz z sokiem (pomidory rozdrobnić drewnianą łyżką), dodać płowę bazylii. Gotować 15 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać pozostałą bazylię.

Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym. Smażyć na oliwie z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Naczynie żarodporne posmarować 2 łyżkami sosu pomidorowego. Ułożyć połowę plastrów bakłażana, (częściowo pokryć jeden na drugi), posypać 2-3 łyżki parmezanu, oraz ułożyć porwane kawałki parmezanu i polać połową sosu pomidorowego. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać bułką tartą wymieszaną z parmezanem i kawałeczkami masła. Gotowanie danie podajemy np. z cibattą, bulgur, kuskus.





czwartek, 10 grudnia 2015, ginam35

Polecane wpisy