Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Muszle makaronowe z szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

 



 

 

  • 500 g szpinaku
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • około 26 muszli makaronowych
  • 850 ml pomidorów w puszce
  • 75 g serka  ricotta lub inny śmiatankowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente (około 15 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić, polać wlać zimną.

Sos pomidorowy: Cebulę czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać mięso mielone, podsmażyć, po czym dodać połowę czosnku i cebuli (resztę odłożyć), zeszklić. Wlać pomidory wraz z sokiem, pomidory rozdrobnić łyżką drwenianą. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Szpinak oczyścić, dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać odłożoną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodajemy szpinak i przez chwilę smażymy aż szpinak zwiędnie, na koniec dodajemy ricottę, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 225 ºC. Na dno formy żaroodpornej wylać sos pomidorowy. Muszelki nadziewać  szpinakiem, ułożyć je na wierzchu sosu pomidorowego. Na każdą muszelkę ułożyć kawałki lub plasterki mozzarelli. Zapiekać przez około 15 minut.

wtorek, 13 października 2015, ginam35

Polecane wpisy