Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik  jabłkowo- cynamonowy

 


 

 

 

  •  350 g mąki
  • 175 g miękkiego masła
  • 175g + 25 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 3 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 średnich jabłek
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 100 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 50 g migdałowych słupków

do dekoracji:

  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę o wymiarach 26 ø cm wysmarować masłem.

Masło utrzeć z 175 g cukru na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo jajka. Makę, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać na przemian z mlekiem, cały czas  miksując na wolnych obrotach. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 40-45 minut. Poi upieczeniu wystudzić na kratce.

A w międzyczasie umyć jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe  kawałki. W 5 łyżkach soku jabłkowego i dodatkiem 25 g cukru, rozmieszać dwa budynie waniliowe. Pozostałą ilość soku jabłkowego plus  łyżka soku z cytryny, zagotować. Następnie dodać pokrojone jabłka. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym wlać rozczyn budyniowy, gotować przez minutę. Na koniec dodać rodzynki i słupki migdałowe. 

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Wokół dolnej części ciasta zapinamy obręcz do tortów, wykładamy masę  jabłkową i przykrywamy drugim krążkiem ciata. Wstawić do lodówki na godzinę.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Rozłożyć nierówno na ciato. Posypać cynamonem. Smacznego.



niedziela, 21 grudnia 2014, ginam35

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , 185.24.196.*
2014/12/30 10:46:19
pyszny był!!!!
-
2014/12/30 11:47:36
Cieszę się, że smakował. Pozdrawiam.