|
Blog > Komentarze do wpisu
Torcik jabłkowo- cynamonowy
do dekoracji:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę o wymiarach 26 ø cm wysmarować masłem. Masło utrzeć z 175 g cukru na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo jajka. Makę, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać na przemian z mlekiem, cały czas miksując na wolnych obrotach. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 40-45 minut. Poi upieczeniu wystudzić na kratce. A w międzyczasie umyć jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. W 5 łyżkach soku jabłkowego i dodatkiem 25 g cukru, rozmieszać dwa budynie waniliowe. Pozostałą ilość soku jabłkowego plus łyżka soku z cytryny, zagotować. Następnie dodać pokrojone jabłka. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym wlać rozczyn budyniowy, gotować przez minutę. Na koniec dodać rodzynki i słupki migdałowe. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Wokół dolnej części ciasta zapinamy obręcz do tortów, wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugim krążkiem ciata. Wstawić do lodówki na godzinę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Rozłożyć nierówno na ciato. Posypać cynamonem. Smacznego. niedziela, 21 grudnia 2014, ginam35
|