Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Turecki bulgur

 


 

  • 250 g bulgur
  • 2-3 średnie pomidory
  • połowa ogórka szklarniowego
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanej mięty
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 50 ml oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Bulgur opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, wlać 250 g wody (1:1), oraz sól do smaku. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez 7 minut. Następnie wyłączyć ogień, wlać oliwę, dodać koncentrat pomidorowy oraz kmin rzymski, dokładnie wymieszać i trzymyć pod przykryciem przez około 5 minut. Wystudzić.

W międzyczasie pokroić umyte pomidory i ogórek na drobną kostkę, i dodać do bulgur. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, miętę, sok z cytryny, oraz sól, pieprz do smaku.

Sałatka bulgur jest wyśmienita, szybka i bardzo łatwa do wykonania. Doskonała do dań z grilla, mięs, ryb, lub jako danie samodzielne np, na lekką kolację. Ja mogłabym ją jeść codziennie ;-))

 


czwartek, 31 lipca 2014, ginam35
Tagi: bulgur

Polecane wpisy