Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem

 


 

  • 400 g makaronu kolorowe świderki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • połowa małego pora
  • 8 łyżek bulionu warzywnego
  • 5-6 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Umyte rzodkiewki i por pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki drobno posiekać. Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą.

Bulion, ocet jabłkowy, muszardę, cukier, sól i pieprz do smaku- dokładnie wymieszać. Następnie marynatę połączyć z wszystkimi składnikami na sałatkę (makaron, rzodkiewki, tuńczyk, awokado, natka pietruszki, por). 

Odstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego.

piątek, 04 kwietnia 2014, ginam35

Polecane wpisy